Forma-1

Forma-1: biztosítani kell az utánpótlást

A Minardi egykori alapító-főnöke szerint az FIA-nak kötelezővé kellene tennie, hogy a pénteki szabadedzéseken a csapatok a fiatal tehetségeket küldjék a pályára.

A ma Toro Rosso néven működő egykori Minardi-csapat alapító-főnöke, Giancarlo Minardi szerint siralmas a helyzet a Forma-1-es utánpótlás-nevelés terén, ugyanis a sportágba törekvő fiatalok nem tesztelhetnek és még a versenyhétvégéken sem nagyon gyűjthetnek rutint.

Míg a Force India rendszeresen, a Lotus, a Toro Rosso és a Renault pedig alkalmanként lehetőséget ad a tartalékosainak a pénteki edzéseken, a csapatok többsége egyáltalán nem így tesz – az olasz szerint az lenne a megoldás, ha az általa “vaknak” bélyegzett FIA mindenkit kötelezne erre.

“Az utánpótlás-szériáknak hála, a srácok már igen fiatalon készen állnak az ugrásra, könnyen alkalmazkodhatnak az F1-hez. De a nagy csapatoknál is lehetőséget kellene adni nekik, ez egészséges versenyt nyújtana. Az FIA-nak tanulnia kellene Vettel, Kubica, di Resta és Alguersuari eredményeiből, ők mind pénteki tesztpilóták voltak.”

“A receptem igen egyszerű: kötelezzenek minden csapatot arra, hogy egy fiatalt küldjön pályára a péntek délelőtti edzésen. Ma csak pár csapat csinálja ezt, ők is kényszerűségből. Kötelező érvényű szabályként azonban lenne 12 újoncunk, csapatonként egy-egy. Jelenleg a csapatok nem mernek invesztálni a fiatal versenyzőkbe, mert az év közben nem lehet tesztelni, így bizonytalanságot jelentenek, azaz inkább a tapasztalt versenyzőkre támaszkodnak csak” – magyarázta az olasz.

A jelen állás szerint az F1-es csapatok tartalékosai az esetleges alkalmankénti egyenes vonalú aerodinamikai tesztek mellett csak az idény végén rendezett háromnapos újoncteszten vezethetnek Forma-1-es autókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik