Forma-1

Vettel nem mindenben olyan jó

Három korábbi Forma-1-es versenyző is több győzelmet szerzett Sebastian Vettelnél ugyanennyi idő alatt.

Bár az elmúlt két év pole-dömpingje alapján Sebastian Vettel joggal formálhat igényt a mezőny leggyorsabb pilótája címre, más szempontból már lassabbnak számít a címvédő. A nyári szünetben talán unatkozó svájci veterán F1-es szakíró, Roger Benoit osztott-szorzott és érdekes statisztikával állt elő.

Benoit arra jutott, hogy Vettel az F1 történetében csak a negyedik legeredményesebb pilóta az eddigi 73 futama után, mások ugyanennyi idő alatt több sikert értek el. 1969, ’71 és ’73 bajnoka, Sir Jackie Stewart 73 nagydíj alatt – hihetetlen, de összesen is csak 99 futamon indult – két bajnoki címet és 18 futamgyőzelmet szerzett, míg a fiatal német “csak” egy bajnoki címmel és 16 győzelemmel áll.

Michael Schumacher még Stewarténál is jobb statisztikával büszkélkedhetett 73 F1-es versenyt követően: ő addigra szintén két címet, de eggyel több, azaz 19 futamgyőzelmet gyűjtött.

Az 1996-os bajnok, Damon Hill ugyan csak egyszer jutott a csúcsig, így ebben a tekintetben elmarad Stewarttól és Schumachertől, Vettellel egyenlőségben áll, de a győzelmek tekintetében mindenkit vert a 73-as küszöb elérése idején: 21 nagydíjelsőséggel közel 30 százalékos arányt hozott.

Az újságíró megjegyzi, hogy Vettel a fentiekkel együtt is büszke lehet magára, hiszen olyan neveket utasított maga mögé ebben az összevetésben, mint Niki Lauda, Alain Prost, Fernando Alonso, Lewis Hamilton vagy épp Kimi Raikkönen, és a mérceként kijelölt 73 futamos küszöbnél még a legendás Ayrton Senna is csak 13 győzelemmel állt, bajnoki címe pedig még nem volt.

Egyáltalán nem kell persze véresen komolyan venni ezt a játékot a számokkal, hiszen más nagyságok karrierje még lassabban indult, a ma már szintén legendaként emlegetett Nigel Mansell például csak a 72. futamán szerezte első győzelmét, míg 1998 és ’99 világbajnoka, Mika Häikkinen pedig 97. versenyén állhatott fel első ízben a dobogó legfelső fokára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik