Forma-1

Buemi lehet, hogy elhagyja a Toro Rossót

A Toro Rosso csapatfőnöke szerint náluk három év alatt kell bizonyítani, így a svájci az év végén biztosan mozdul majd, kérdés, merre.

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost pár napja a Forma-1 hivatalos oldalának adott interjút, amelyben Sebastian Vettel mellett természetesen a csapat jelenéről és jövőjéről is beszélt. A Red Bull utánpótlás-nevelő alakulatánál év végén pilótacsere jön, ezt világossá tette az osztrák.

“Legfeljebb három év jár (a fejlődésre). Vagy mondjuk úgy, hogy ha valakiről három év után sem egyértelmű, hogy sikeres lehet, akkor azt el is felejthetjük. Pont” – mondta Tost.

Bár az idény elején még inkább Jaime Alguersuari menesztéséről spekuláltak, a főnök szavai alapján a spanyol helyett a 2009-be bemutatkozott Sebastien Buemi ideje járt le, nagyon valószínű, hogy ha nem alkot valami kiemelkedőt a szezon második felében, ő adja át a helyét a jelenleg a HRT-nél melegítő Red Bull-neveltnek, Daniel Ricciardónak 2012-re.

Az ausztrállal kapcsolatban Tost elmondta, hogy három-négy futam múlva már azt várja tőle, hogy képes legyen verni tapasztalt csapattársát, Vitantonio Liuzzit.

A csapatfőnök hangsúlyozta, hogy egyelőre azért egyik jelenlegi versenyzője jövője sem dőlt el, év végén a tulajdonos Red Bull-lal közös egyeztetés után derül ki, ki ülhet a Toro Rossóba.

“Mindketten haladnak, majd meglátjuk, hogy alakul az idényük második fele. Aztán az év végén leülünk majd a Red Bull-lal, hogy megtárgyaljuk, ki kerül az autóba 2012-ben. A Red Bull azzal a céllal alapította ezt a csapatot, hogy lehetőséget adjon az ifjoncoknak a bizonyításra, és hogy végül továbbléphessenek a Red Bull Racinghez.”

Tost elmondta azt is, hogy Ricciardo mellett a Red Bull-utánpótlásprogram másik jelenlegi ígéretével, a World Series by Renault-ban versenyző Jean Eric Vergne-nyel is szívesen dolgozna majd, azonban azt sem titkolta, hogy ha a Red Bull felügyelete nélkül válogathatna, más fiatal pilóták is érdekelnék.

Az osztrák előbb azzal viccelt, hogy Vettelt, Fernando Alonsót, Lewis Hamiltont és Nico Rosberget szeretné, de aztán komolyan is válaszolt: “Szóval ha elérhető versenyzőkről van szó, akkor három nevet mondanék: Paul di Resta, Nico Hülkenberg és Romain Grosjean. A Renault egy kicsit leégette Grosjeant, amikor 2009-ben Alonso mellé ültették, de én most is hiszem, hogy óriási potenciál rejlik benne.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik