Forma-1

Hamilton nagy izgalmak után nyert a Német Nagydíjon

Lewis Hamilton, a McLaren brit pilótája nyerte meg a Forma-1 Német Nagydíját. Sebastian Vettel csak a negyedik lett.

Ugyan a hétvége egyik betétfutamán, a Porschék versenyén a pálya egyes szakaszait eső áztatta, ám a Forma-1 rajtjára már felszáradt az aszfaltcsík.

A kezdést Lewis Hamilton csípte el a legjobban, beelőzte a kissé beragadó Mark Webbert, majd ügyesen visszaverte a két Red Bull, illetve Fernando Alonso támadásait. Nick Heidfeld és Paul di Resta ugyanakkor nagyon elbaltázta a rajtot, a tumultusból vissza is csúsztak a mezőny végére.

A nyolcadik körben a Ferrari spanyolja előzte meg Sebastian Vettelt, majd a címvédő kicsúszott a pályáról, így visszaesett a negyedik helyre és megkapta a nyakára Nico Rosberget is. A 11. karikában jártunk, amikor Sebastian Buemi kiszorította Heidfeldet az egyik kanyarban, a Renault első szárnya le is törött, majd kirepült a kavicságyba – a németnek szerencsére nem lett baja.

Heidfeld repülése:

Nem sokkal később Hamilton és Webber csatázott nagyot, oda-vissza előzték egymást, majd az ausztrál jól megválasztott taktikájának köszönhetően beelőzte riválisait. A 25. körben a két Mercedes csatáját láthattuk, azonban Michael Schumacher ráment a pálya melletti műfűre, autója pedig kipördült a bukótérbe, ám egy piruett után folytatni tudta versenyt, igaz jó pár helyet visszaesett. A hétszeres világbajnok tizenegyediknek jött vissza, de gyorsan feljött a kilencedik pozícióba.

Schumacher megpördülése:

Az ekkor ötödik helyen köröző Vettellel mindeközben közölték, hogy a hátsó fék nem úgy működik az autóján, mint az a nagykönyvben meg vagyon írva, azaz a címvédő további idővesztéssel számíthatott körönként.

A táv felénél Alonsónak mondták, hogy az élen haladó Webber egyre lassabb, majd az ausztrál ki is ment kerékcserére, lágy abroncsokon tért vissza. A spanyol aztán feljött az első helyre, ám Hamilton meg tudta előzni a még hideg gumikon futó Ferrarit. A pocsékul rajtoló Jenson Button versenye úgy tűnt, hogy menthető lesz, ám az ötödik helyről kihívták, mivel gondjai voltak a hidraulikával, a britnek le is kellett parkolnia az autót a McLaren garázsában – 2009 világbajnoka sorozatban másodszor nullázott önhibáján kívül, Silverstone-ban a kerékcseréjét szúrták el a szerelők.

Az utolsó körökben aztén kezdetét vette a bokszutcai csiki-csuki, előbb Hamilton ment ki az élről, majd Alonsót hívta ki csapata. Webber igyekezett a végsőkig kivárni, az a trükk azonban nem jött be az ausztrálnak, a McLaren jött ki győztesen a hajrából, Lewis Hamilton szezonbeli második győzelmét aratta a Nürburgringen. Fernando Alonso lett a második, Mark Webber pedig a harmadik.

Felipe Massa és Sebastian Vettel az utolsó körre hagyta a kerékcseréjét, a német pedig tett a csapatutasításra, igaz a szerelőknek köszönhetően bejött a számítása és a bokszutcában előzte meg a brazilt, ő lett a negyedik. Adrian Sutil nagyot ment vasárnap, megérdemelt a hatodik helye, mögött a két Mercedes érkezett be Rosberg, Schumacher sorrendben. Kamui Kobajasi a kilencedik, Vitalij Petrov pedig tízedik lett.

Vettel előzése a bokszban:

Érdekesség, hogy Alonso Ferrarija a futam után megadta magát, Webber a rivális segítségére sietett és a szabályokat figyelmen kívül hagyva a Red Bullon vitte be a spanyolt a bokszba – szép jelenet volt.

Eredmény – Német Nagydíj
1. Hamilton McLaren-Mercedes 1h37:30.334
2. Alonso Ferrari + 3.980
3. Webber Red Bull-Renault + 9.788
4. Vettel Red Bull-Renault + 47.921
5. Massa Ferrari + 52.252
6. Sutil Force India-Mercedes + 1:26.208
7. Rosberg Mercedes + 1 kör
8. Schumacher Mercedes + 1 kör
9. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1 kör
10. Petrov Renault + 1 kör
11. Perez Sauber-Ferrari + 1 kör
12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
13. Di Resta Force India-Mercedes + 1 kör
14. Maldonado Williams-Cosworth + 1 kör
15. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 kör
17. Glock Virgin-Cosworth + 3 kör
18. D’Ambrosio Virgin-Cosworth + 3 kör
19. Ricciardo HRT-Cosworth + 3 kör
20. Chandhok Lotus-Renault + 4 kör
Leggyorsabb kör: Vettel, 1:34.587
Kiesett: Liuzzi HRT-Cosworth 44. körben, Button McLaren-Mercedes 42. körben, Barrichello Williams-Cosworth 23. körben, Heidfeld Renault 10. körben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik