Forma-1

Webber a folytatásról tárgyal a Red Bull-lal

A Brit Nagydíjon Webbernek kiadott csapatutasítás ellenére az ausztrál pilóta nem gondolkodik a távozáson, "pozitív" tárgyalásokat folytat a 2012-es hosszabbításról.

A Brit Nagydíj utolsó köreiben Mark Webbert arra utasította a Red Bull, hogy ne próbálja megelőzni második helyen haladó csapattársát, a címvédő Sebastian Vettelt. Az ausztrál – bár végül valóban nem sikerült előznie – az utasítást figyelmen kívül hagyva a futam végéig támadott.

A csapatutasítás és teljesítésének megtagadása a verseny után természetesen azonnal felvetette Webber jövőjének kérdését, hiszen az ausztrál szerződése csak az idény végéig él, 2012-re még nem írt alá a Red Bullal. A kételyeket azóta a csapatfőnök, a tulajdonos és a Red Bull motorsportfőnöke is igyekezett eloszlatni. Mindhárman arról beszéltek, hogy Webber maradni fog.

A veterán, 34 éves pilóta jövőjét és a hétvégi engedetlenségét firtató kérdésre hasonlóan válaszolt a BBC-nek: “Tárgyalunk a csapattal a 2012-es folytatásról és pozitív irányba haladunk. A vasárnap történtektől pedig nem áll feje tetejére a világ. Christiannal (Horner, Red Bull csapatfőnök szerk.) megbeszéltük a helyzetet a futam után. Mindketten előadtuk a saját álláspontunkat és azt hiszem, végül megértettük egymás szempontjait. Nyilván nehéz szituáció volt, de továbbra sem bánom, amit tettem. Abban a helyzetben ellentmondó érzéseim voltak. Szerettem volna javítani a helyezésemen függetlenül attól, hogy ki is van előttem.”

Véget ért a diffúzorbotrány

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy csütörtökön kiadott dokumentumban hivatalosan is tisztázta, hogy 2011-re törölte az eredetileg a Brit Nagydíjra bevezetett, az úgynevezett befújt diffúzorra és a hozzá kapcsolódó motorvezérlési programokra vonatkozó szigorításait.

“Minden autó a Valenciában érvényes szabályok szerint versenyez majd” – szögezte le az FIA, hozzátéve, hogy a csapatok megegyezése után már nem számítanak tiltakozásra, panaszokra.

A kipufogógázok aerodinamikai hatékonyságnövelő szerepét az FIA 2012-re iktatja majd ki, a kipufogókat kötelezően az autók oldaldobozainak tetején kell kivezetni a jövő évtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik