Forma-1

Vettel indul az élről Valenciában

sebastian vettel (sebastian vettel, )
sebastian vettel (sebastian vettel, )

Most sem tudták megverni a német világbajnok klasszist: a Red Bull pilótája szerezte meg a pole pozíciót az Európa Nagydíjon.

A harmadik utcai pálya sorozatban: ez vár a hétvégén Valenciában a száguldó cirkusz tagjaira, méghozzá a sokáig Németországban és Olaszországban rendezett Európa Nagydíjon.

A szombati időmérő edzés előtt a gyakorlások alkalmával Webber, Alonso, majd Vettel volt a leggyorsabb, és most is az volt a kérdés, ki tudja megszorítani a Red Bullokat – függetlenül Jenson Button montreali futamgyőzelmétől.

A kvalifikáció első szakaszában a McLarenek és a Red Bullok adták át egymásnak az első helyet egyik pillanatról a másikra, miközben a középcsapatok elkezdték feltenni a lágy gumikat, így az etap végén még újra ki kellett jönni mindenkinek. Webber például a 17. helyről jött ki, a 14.-re fel is kapaszkodott, igaz, kemény gumival… A végén aztán nem született meglepetés, búcsúzott Liuzzi, D’Ambrosio, Karthikeyan, Trulli, Glock, Kovalainen és Algersuari.

Nem sok minden változott a Q2-ben, Vettel azonnal átvette a vezetést, Hamilton , Button, Alonso, Webber volt a sorrend mögötte. Az edzés derekán Pastor Maldonado megcsúszott a pályán, nem tudták megmozdítani így leállították a tréninget. Sok izgalom nem akadt, hacsak nem annyi, hogy a végén kiesett Vitalij Petrov, Adrian Sutil viszont befért a tíz közé a Force Indiával. Kiesett Di Resta, Barrichello, Kobajasi, Buemi, Maldonado és Perez.

Alonso 1.37.454-es idővel nyitotta a sort az utolsó szakaszban, Button, Massa és Webber nem, Hamilton viszont meg tudta verni a ferrarist, nem beszélve a világbajnok Sebastian Vettelről, aki 1 perc 37 másodperc alá ment, és új pályacsúcsot futott.

A Q3 végén mindenki kijött még egyszer lágy gumin, így mutatkozott némi esély arra, hogy legyőzzék Vettelt és űridejét. Ez végül senkinek sem sikerült. Red Bull első sor lesz vasárnap a rajtrácson.

Az Európa Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:
1. Sebastian Vettel – Red Bull – 1.36.975
2. Mark Webber – Red Bull – 1.37.163
3. Lewis Hamilton – McLaren – 1.37.380
4. Fernando Alonso – Ferrari
5. Felipe Massa – Ferrari
6. Jenson Button – McLaren
7. Nico Rosberg – Mercedes
8. Michael Schumacher – Mercedes
9. Nick Heidfeld – Renault
10. Adrian Sutil – Force India
11. Vitalij Petrov – Renault
12. Paul di Resta – Force India
13. Rubens Barrichello – Williams
14. Kamui Kobayashi – Sauber
15. Pastor Maldonado – Williams
16. Sergio Perez – Sauber
17. Sebastian Buemi – Toro-Rosso
18. Jamie Alguersuari – Toro Rosso
19. Heiki Kovalainen – Lotus
20. Jarno Trulli – Lotus
21. Timo Glock – Virgin
22. Vitantonio Liuzzi – Hispania
23. Jerome D’Ambrosio – Virgin
24. Narian Karthikeyan – Hispania

Ajánlott videó

Olvasói sztorik