Forma-1

Megint lesz Francia Nagydíj a Forma-1-ben?

Legfelsőbb állami szinten kezdődtek lépések az F1-ből három éve kiesett Francia Nagydíj feltámasztására.

A motorsportrajongóként is ismert francia miniszterelnök, Francios Fillon munkacsoportot hozott létre, amelynek célja a Forma-1-es Francia Nagydíj mielőbbi feltámasztása.

A versenyt utoljára 2008-ban rendezték meg Magny Cours-ban, de az F1-esek és főképp Bernie Ecclestone által nem kedvelt helyszínen a szervező francia autósport-szövetség (FFSA) pénzügyi okokból nem vállalta több futam rendezését.

2008-tól több lehetséges helyszín is felmerült, szó volt Versailles-ról, az Eurodisney környékéről, Sarcelles-ről, a legkomolyabbnak pedig egy Párizs közelében, a Szajna mellett fekvő új pálya építése látszott Flins-sur-Seine-ben.

A tervek sorra elbuktak, de most újabb lendületet kaphat a szervezés, miután a kormányfő egy korábbi miniszter, Gilles Dufeigneaux, a Renault-csapatfőnök Eric Boullier és a Paul Ricard-pálya főnöke, Gerard Neveu részvételével egy bizottságot szervezett a Francia Nagydíj visszahozására.

A lehetséges helyszín a dél-franciaországi Paul Ricard-pálya, ahol 1971 és 1990 között 14 alkalommal rendezték meg a nagydíjat, és amely modern tesztpályaként az elmúlt évekig is szolgálta az F1-et. A remények szerint akár már 2013-ban visszatérhet a száguldó cirkusz a grand prix-versenyzés őshazájába.

“Igen, igaz, hogy összeállítottam egy csapatot, a cél, hogy olyan ajánlatot készítsenek elő, amely lehetővé teszi egy új franciaországi nagydíj megrendezését” – erősítette meg Fillon a Var-Marten című lapnak.

A miniszterelnök hozzátette, hogy lehetséges a futam kétévenkénti rendezése is, amelynek keretében a Francia Nagydíj a Belga Nagydíjjal válthatná egymást, ezzel a versenynaptárba való bekerülés és a pénzügyi terhek is könnyebbek lennének mindkét verseny számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik