Forma-1

Nem büntették meg Buttont

A kaotikus Kanadai Nagydíjon bravúrosan diadalmaskodó angol pilóta mindkét vitatott ütközését megúszta retorzió nélkül.

A vasárnapi, esőszünettel félbeszakított montreali Forma-1-es futam drámai véghajrát hozott: az addig végig magabiztosan vezető Sebastian Vettel az utolsó körben hibázott Jenson Button nyomása alatt, így a McLaren Mercedes pilótája egészen bravúros győzelmet aratott. Egy ideig azonban nem lehetett tudni, hogy a két vitatott ütközésbe is belekeveredő angol pilóta megtarthatja-e első helyét, vagy a sportfelügyelők büntetést szabnak ki rá.

Az egyik vizsgált eset a Button-Hamilton ütközés volt, amely után a futamgyőztes csapattársának fel is kellett adnia a küzdelmet. Hamilton a célegyenesben próbálta megelőzni honfitársát, de Button a fal felé szorította, az ütközést pedig így már nem lehetett elkerülni. A stewardok a pilóták meghallgatása után arra következtetésre jutottak, hogy az eset versenybalesetnek minősíthető, mivel Button valószínűleg nem látta, hogy csapattársa balról próbálja megelőzni.

A 44. körben Alonso is rosszul jött ki a Buttonnal való ütközésből, a spanyolok kétszeres világbajnoka egy szűk kanyarban kapott ütést a jobb hátsó kerekére, kicsúszása után pedig fel kellett adnia a versenyt (a McLaren pilótája is megsínylette az esetet, de a kényszerű kerékcsere után tovább folytathatta a száguldást.)

A versenybírák ezt az esetet is versenybalesetnek minősítették, így biztossá vált, hogy Jenson Button nyerte a kaotikus, több mint négy órával a rajt után leintett kanadai futamot.

A versenyről szóló bővebb tudósításunkat itt olvashatják!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik