Forma-1

Ki a hibás a bahreini káoszért?

Egyre kaotikusabbá válik a Bahreini Nagydíj újrarendezésének kérdése: a rendezvényt a naptárba visszahelyező FIA-elnök szerint Bernie Ecclestone a felelős a kialakult helyzetért.

Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa úgy döntött, hogy az eredetileg az Indiai Nagydíjnak szánt október 30-ai hétvégére visszahelyezi a naptárba a tavasszal lefújt Bahreini Nagydíjat, igazi kutyakomédia kezdődött.

Ahogy azt előre lehetett sejteni, a csapatok elutasították a verseny októberi pótlását, szervezetük, a FOTA levélben kérte a naptár visszarendezését, az viszont már meglepetést keltett, hogy a végig a verseny mellett lobbizó és a Világtanács tagjaként még így is szavazó Bernie Ecclestone is oldalt váltott és a hét elejétől már a lefújásról beszélt.

A naptárról végső hivatalosságként döntő FIA elnöke, Jean Todt tegnap a FOTA-nak címzett, de a nyilvánosság elé is bocsátott levélben reagált a kialakult helyzetre, amelyben főfelelősként a sportágat szervező Ecclestone-t nevezte meg.


“Meghallgattam az utolsó pillanatban tett ellenvetéseiket és felkértem a kereskedelmi jogok birtokosát (a FOM-ot, Ecclestone-ékat), hogy vizsgálja meg a naptártervezetet, és ha szükséges, nyújtson be egy újat a Világtanács elé”
– írta az elnök a csapatoknak.

“A Concorde Agreement alapján a versenynaptár összeállítása és az FIA-hoz jóváhagyásra való előterjesztése kizárólag a kereskedelmi jogok birtokosának felelőssége. Ebből következően a jogtulajdonos felelőssége az is, hogy megtegye a szükséges előzetes vizsgálatokat, mielőtt benyújtja a naptártervezetet a Motorsport Világtanácsnak.”

Todt hozzátette, hogy a bahreini kérdés már március 8. óta a terítéken van, valamint azt is hangsúlyozta, hogy maga Ecclestone, és vele egyetértésben a csapatok képviselőjeként a Ferrari-főnök, Stefano Domenicali kezdeményezte és hagyta jóvá a most kifogásolt naptármódosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik