Forma-1

F1: Mégis bukhat Bahrein

Bernie Ecclestone meggondolta magát, már nem annyira akarja az október végi Bahreini Nagydíjat, az év végére tolná vagy akár ejtené is.

A múlt pénteken a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa úgy döntött, hogy az Indiai Nagydíj év végére tolásával október 30-ára visszahelyezi a versenynaptárba a tavasszal lefújt Bahreini Nagydíjat.

A futam újrarendezése azonban – elsősorban biztonsági aggályok miatt – egyáltalán nem aratott osztatlan sikert a csapatok között, közös szervezetük, a FOTA ma vagy holnap valószínűleg egy elutasító nyilatkozattal áll majd elő. A Motorsport Világtanácsban tagsággal rendelkező Bernie Ecclestone is megfontolta már a dolgot, most arra buzdítja a csapatokat, hogy kérjenek újabb szavazást az FIA-tól – írja a Daily Telegraph.

“A dolgok mostani állása szerint fogalmunk sincs, mi is lesz majd. Jobb, ha elmozdítjuk Bahreint az év végére és ha akkor minden biztonságos lesz, akkor rendben, mehetünk. Ha nem, akkor nem megyünk és nincsenek gondok. Meghallgattuk az FIA jelentését, amely arról szólt, hogy minden rendben Bahreinben, de máshonnan nem ezt hallom, óvatosnak kell tehát lennünk. Az október 30-ai dátumot egy gyors, akár faxon történő szavazáson is megváltoztathatjuk” – mondta a kisember.

Az FIA elnöke, Jean Todt megvédte az Ecclestone által kifogásolt, a szervezet alelnöke, a spanyol Carlos Garcia által jegyzett jelentést.

“A küldöttünk sokat tárgyalt Bahreinben, még az érintett emberi jogi szervezetekkel is beszélt. Stabil, békés helyzetet talált, mi pedig egyhangúlag szavaztunk. Carlos jelentését megvitattuk a Világtanács ülésén és úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a Bahreini Nagydíj 2011-es újrarendezését” – állította Todt, aki azonban már maga sem biztos, hogy tényleg teljes egyetértésben döntöttek-e erről.

“Nem tudnám pontosan megmondani. 25 kéz volt? Vagy 27? Láttam a sok kezet a levegőben, gondoltam, rendben, egyhangú döntés, tehát bejelentettem. Senki nem tiltakozott, senki nem mondta, hogy én tartózkodtam vagy nemmel szavaztam.”

A francia ezzel együtt maga is lehetségesnek tartja, hogy az FIA meggondolja magát a versennyel kapcsolatban: “Ha egyértelmű bizonyítékokat látunk arról, hogy a helyzet kockázatos, akkor mindenképpen megfontoljuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik