Forma-1

Vettel Malajziát is bevette

A Red Bull pilótája, a címvédő Sebastian Vettel nyerte meg a Forma-1 Malajziai Nagydíját.

A Malajziai Nagydíj rajtja két versenyzőről szólt, Sebastian Vettel ismét nagyszerűen kezdett, míg Nick Heidfeld valami elképesztőt nyújtva a hatodik helyről furakodott be a második pozícióba. A start vesztese Mark Webber volt, akit többen is állva hagytak, az ausztrál visszacsúszott a kielncedik helyig.

A versenytáv harmadához közeledve Alonso előzéseit csodálhatta meg a publikum, a Ferrari spanyolja előbb Jenson Buttont hagyta maga mögött, majd Kobayashi mellett is elhúzott. Mindeközben Buemi hajtott gyorsan a boxutcában, így kapott egy stop and go büntetést, pedig nem sokkal korábban egy gyönyörű jelentben vett részt Lewis Hamiltonnal és Michael Schumacherrel karöltve, melynek a McLaren brit pilótája volt nyertese, a veterán német pedig a vesztese.

Alonso aztán a 28. kör tájékán jelezte csapatának, hogy nem működik a hátsó szárnya, a maranellóiak közölték vele, hogy ellenőrzik mit tehetnek, de az eszköz a futam hátralévő részén már használhatatlan maradt. Sebastian Vettelnek is megvolt a maga harca, a Red Bull németje nem használhatta a KERS-t, ennek ellenére továbbra is élen száguldott – nem is kellett neki.

Lewis Hamilton a boxutcában hagyott fontos másodperceket, majd megkapta a nyakára a félelmetes tempót diktáló Fernando Alonsót, szépet csatáztak egymással, azonban egy kigyorsítás a spanyolt is meglepte is belement korábbi csapattársa jobb hátsó kerekébe, a koccanásból pedig a Ferrari jött ki rosszabbul, letörött az első szárnyából egy darab, ki kellett cserélni, így ahelyett, hogy továbbra is a harmadik helyért küzdhetett volna, visszacsúszott a 7. pozícióba.

Pár körrel a vége előtt újabb csatározást láthattunk, a boxot négyszer is megjáró Mark Webber autózta körbe Felipe Massát, a brazil megpróbálta visszaelőzni az ausztrált, a Redd Bull azonban remekül védte az ívet.

Kisvártatva Lewis Hamilton kálváriáját követhettük figyelemmel, előbb a nagyszerű futamot produkáló Nick Heidfeld autózta körbe (és jött fel a harmadik helyre!), majd Mark Webber előzte meg, amikor kicsúszott a pályáról, a britnek végül ki kellett mennie kerékcserére.

Heidfeld csapattársa, a szezonnyitón harmadikként célba érő Petrov ráhajtott a kerékvetőre, a kormányműve pedig eltörött és a kezében maradt, pontszerző helyről esett ki.

A kockás zászló végül Sebastian Vettelt intette le elsőként, Jenson Button lett a második, Heidfeld pedig odaért a harmadik helyre, Webber lett a negyedik. Az ausztrált a Ferrari kettőse, Felipe Massa és Fernando Alonso követte, Lewis Hamilton, Kamui Kobayashi, Michael Schumacher és Paul di Resta fért még be az első tízbe.

A Mercedes elég pocsék napot zárt, Nico Rosberg csak a 12. lett.

Nem hivatalos végeredmény:
1. Vettel Red Bull-Renault 1h37:39.832
2. Button McLaren-Mercedes + 3.261
3. Heidfeld Renault + 25.075
4. Webber Red Bull-Renault + 26.384
5. Massa Ferrari + 36.958
6. Alonso Ferrari + 37.248
7. Hamilton McLaren-Mercedes + 49.957
8. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:07.239
9. Schumacher Mercedes + 1:24.896
10. Di Resta Force India-Mercedes + 1:31.563
11. Sutil Force India-Mercedes + 1:45.000
12. Rosberg Mercedes + 1 kör
13. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
14. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
15. Kovalainen Lotus-Renault + 1 kör
16. Glock Virgin-Cosworth + 2 kör
17. Petrov Renault + 4 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik