Forma-1

Rosberget díjazzák

A Mercedes fiatal versenyzője kapja az illusztris Lorenzo Bandini-trófeát.

A kitüntetést a világ autóversenysportjának egy-egy kiemelkedő alakja kapja évről-évre, tavaly Lewis Hamiltont díjazták, de Sebastian Vettel (2209) és Robert Kubica (2008) is megkapta már.

Lorenzo Bandini 1961 és 1967 között versenyzett a Forma-1-ben, az olasz autóversenyzés egyik legendás alakja. 1967. május 7-én a Monacói Nagydíjon Bandini az első sorból indult, de autójából folyt az olaj, mellyel fellocsolta a pályát, többen is feladták a versenyt emiatt.

A 82. körben a második helyen haladt az ekkor 31 esztendős pilóta, amikor megcsúszott a versenygépe és egy szalmabálának ütközött. A kocsi kigyulladt, őt pedig három percen át nem tudták kiszabadítani – a televízió kamerái végigkövették a megrázó jeleneteket –, teste 70 százaléka megégett, három nap múlva vesztette életét a kórházban.

A Lorenzo Bardini-trófeát 1992-ben halála 25. évfordulóján adták át először, Ivan Capelli kapta meg elsőként. Jenson Button, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Kimi Raikkönen, Fernando Alonso, Mark Webber és Felipe Massa is kiérdemelte korábban.

Nico Rosberg június 5-én veszi át a díjat Bandini szülővárosában, Brisighellában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik