Forma-1

A német csodagyerek és az öngyilkos Ferrari

A németek érthetően Sebastian Vettelt ünnepelték, az olaszok a Ferrari taktikája miatt keseregtek.

A nemzetközi sajtó leginkább a német Sebastian Vettel (Red Bull) hibátlan teljesítményét és világbajnoki diadalát, valamint a Ferrari elhibázott taktikáját emelte ki a vasárnapi szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíj másnapján.

Németország:

Bild:
“Csoda, könnyek és egy világbajnok. Németország Vettel-lázban ég!”

Express:
“Ezek a könnyek azt jelentik, hogy ünnepelhetünk.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
“A koraérett csodagyerek, Vettel megmutatta, mennyire fegyelmezetten kell megdolgozni a sikerért. Nem csoda, hogy természetes, könnyed stílusa megbabonázta az egész német szurkolótábort.”

Süddeutsche Zeitung:
“Vettel megérdemelten lett világbajnok. Tehetség, elszántság, erős idegzet. Vettelnek nem volt szüksége segítségre, a vb-címet saját erejéből nyerte meg.”

Frankfurter Rundschau:
“Vettel, a szerencse fia.”

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport:
“Micsoda keserű finálé. A Ferrari mindent rosszul csinált és eldobta a bajnoki címet. A rosszul megválasztott stratégia keresztbetett Alonsónak. Vettel a bébi-világbajnok, Schumacher örököse: szupergyors és teljes erőbedobással küzd. Vettel úgy vezetett, mint a Ferrari korábbi hétszeres világbajnoka. A Red Bull lemondott a csapatutasításról, s ezért még több tiszteletet érdemel.”

Corriere dello Sport:
“Fatális tévedés az utolsó futamon. Micsoda óriási csalódás. A Ferrari stratégiája teljesen rossz volt. Vettel két vállra fektette Alonsót és a Ferrarit is.”

Tuttosport:
“A Ferrari öngyilkosságot követett el az őrült stratégiával. Az olaszok bátortalanok voltak, Alonso egymagában nem tudott tenni semmit.”

Corriere della Sera:
“A Ferrari öngólt lőtt. Micsoda ajándék! Vettel a Forma-1 királya.”

La Reppublica:
“A Ferrari saját magát verte meg és Vettelnek ajándékozta a trófeát.”

Libertá:
“Hallgatnak a dudák és sírnak a tifosik Maranellóban. A Ferrari odaajándékozta Vettelnek a világbajnoki címet. Katasztrófa.”

Il Secolo XIX:
“Öngyilkosság a Ferrarinál. A végén az erősebb nyert: Sebastian Vettel!”

Nagy-Britannia:

Daily Mirror:
“Sebastian Vettelt azért büntették meg a Forma-1-ben eltöltött első 10 másodperce alatt, mert gyorsan hajtott a boxban. A német azóta sem vette le a lábát a gázpedálról.”

The Sun:
“Vettelé a dicsőség, Alonso csodálkozhat – a Fair Play diadala, amely megakadályozta, hogy Alonso csalással szerezzen vb-címet, miután Felipe Massának oda kellett ajándékoznia első helyét a spanyolnak Németországban.”

Daily Mail:
“Győzött az igazság. A Forma-1 legfiatalabb világbajnoka, Vettel üvöltött a boldogságtól, miután Alonso beleszaladt egy kiütéses vereségbe.”

Independent:
“A Red Bull fiatal hercegét Abu-Dzabiban koronázták királlyá.”

Guardian:
“Tíz pole pozíció és öt győzelem után a 23 éves német megérdemelten lett világbajnok egy olyan szezon végén, amelynek során a szerencse minden versenyzőt cserben hagyott néhányszor.”

Oroszország:

Kommerszant:
“Győzelem orosz támogatással: Vitalij Petrov feltartotta Alonsót, Vettel – a fiatal, határtalanul érzelmes német – pedig a Forma-1 legfiatalabb világbajnoka lett.”

Svájc:

Blick:
“Királyi világbajnoki finálé. Amennyire nyögvenyelősen indult március 14-én, hosszú procedúra után 24 résztvevővel a Forma-1-es szezon, legalább annyira nem volt unalmas a 2010-es világbajnokság.”

Neue Zürcher Zeitung:
“Sebastian Vettel huszáros hajrája elfeledtette a csapatutasítással kapcsolatos spekulációkat, s Abu-Dzabiban csak a sportteljesítmény számított. Vettel, a mezőny legerősebb idegzetű versenyzője, a legerősebb autóval lett megérdemelten világbajnok.”

Belgium:

De Morgen:
“Vettel most már saját hőse nyomdokaiba lépett, s többé nem ő a bébi-Schumacher.”

Hollandia:

De Telegraaf:
“Krimi Abu-Dzabiban. Nem Alonso, hanem Vettel a Forma-1 idei világbajnoka.”

de Volskrant:
“Egy hibátlan utolsó versenyen a 23 éves német megkapta, amit megérdemelt. Vettel a rajttól a célig uralta a futamot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik