Forma-1

Vettel Webber előtt nyerte a Japán Nagydíjat

Kettős Red Bull-siker született a Forma-1 vasárnapi futamán, a Ferrarit vezető Alonso befutott a harmadik helyre.

Rögtön balesettel indult a Japán Nagydíj: a rajtot követően a Renault-val versenyző Petrov keresztbe fordult a pályán, majd kicsapódott autója a mezőnyből, és az indulást követően Di Grassi, Liuzzi, Massa és Hülkenberg is búcsút intett a futamnak.

Massa az első kanyarban jött vissza a füves részről a pályára, éppen Liuzzi kocsijának vezette a Ferrarit. Be is jött a biztonsági autó, és a hatodik körig a pályán is maradt. Távozásakor viszont már nem volt a pályán az addig második helyen haladó Kubica, aki elvesztette hátső kerekét, így fel kellett adnia a viadalt.

A verseny derekáig Button állt az élen, mert nem jött ki kereket cserélni a Red Bullosokkal, valamint Hamiltonnal és Alonsóval ellentétben. Később – a 38. körben – ezt meg kellett tennie, így visszaállt a sorrend: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button követték egymást.

A 39. körben Hamilton váltója elromlott, emiatt visszaesett, Button vissza tudta előzni. A 45. körben Sutil motorja mondta fel a szolgálatot, miközben a középmezőnyben a Saubert vezető Kobajasi mutatott be elképesztő előzéseket – mindet ugyanabban a kanyarban. Összesen öt versenyzőt előzött meg a hazai pályán brillírozó japán pilóta.

Rosberg és Schumacher is csatázott egymással amolyan házi verseny keretében, a fiatalabbik német viszont műszaki hiba miatt kicsúszott a pályáról a 48. körben, feladva ezzel a versenyt.

A Red Bullok magabiztosan hozták a győzelmet és a második pozíciót, beteljesítve ezzel a szakértők jóslatát, miszerint ezen a suzukai pályán ők érvényesülhetnek. Alonso harmadik helyével tovább tapad az osztrák istálló pilótáira.

Az összetettben továbbra is Webber vezet 220 ponttal, Alonsónak és Vettelnek egyaránt 206 pontja van.

A világbajnoki sorozatból még három futam maradt hátra: a Koreai Nagydíj (amennyiben megrendezik), a Brazil Nagydíj, valamint az Abu Dzabi Nagydíj az Egyesült Arab Emirátusokban.

Japán Nagydíj, Suzuka – végeredmény:

1. Sebastian Vettel – Red Bull
2. Mark Webber – Red Bull
3. Fernando Alonso – Ferrari

4. Jenson Button – McLaren
5. Lewis Hamilton – McLaren
6. Michael Schumacher – Mercedes
7. Kamui Kobajasi – Sauber
8. Nick Heidfeld – Sauber
9. Rubens Barrichello – Williams
10. Sebastian Buemi – Toro Rosso
11. J. Algersuari – Toro Rosso
12. Heiki Kovalainen – Lotus
13. Jarno Trulli – Lotus
14. Timo Glock – Virgin
15. Bruno Senna – Virgin
16. Yamamoto – Hispania

Az összetett világbajnoki tabella:

1. Mark Webber 220 pont
2-3. Fernando Alonso és Sebastian Vettel 206-206 pont
4. Lewis Hamilton 192 pont
5. Jenson Button 189 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik