Forma-1

Káosz és Hamilton-siker a Belga Nagydíjon

Nem hiába előzte meg hatalmas várakozás a nyári szünet utáni első futamot, a száguldó cirkusz újabb fantasztikus versenyen van túl. Algersuarit megbüntették.

Már a kezdés sem volt egyszerű, Mark Webber pocsékul kapta el a rajtot aminek köszönhetően a teljes élmezőny állva hagyta, Lewis Hamilton állt az élre, mögé Robert Kubica erőszakolta be az autóját, Jenson Button a harmadik helyen haladt.

Kisvártatva már a két McLaren haladt az élen, majd nem sokkal később egy kisebb zápor csípte el a pálya egyes szakaszait, a járművek számolatlanul csúsztak ki a pályáról, Rubens Barichello pedig 300. futamán nekiment Fernando Alonsónak: a brazil versenye véget is ért, a spanyol a mezőny végére csúszott.

A 16. körben Sebastian Vettel csúszott meg miközben meg akarta előzni Buttont, a brit pilóta ki is esett a versenyből, a német azonban még be tudott menni a bokszba, később ezért megbüntették. A Red Bull fiatalját később ismét verte a sors, Vitantonio Liuzzit előzte meg amikor defektet kapott, így az újabb kiállást követően a 20.-nak jött vissza, végképp elszállt minden esélye.

Vettel és Button balesete:

Mindeközben Fernando Alonso eszeveszett tempóval feljött a 9. helyre.

Az utolsó tíz körbe érve a csapatvezetők húszperces esőt jeleztek, azonban az élen haladók nem mentek ki esőgumikért, aminek köszönhetően Lewis Hamilton nem tudott bevenni egy kanyart, így a sóderágyba csúszott, szerencséjére azonban vissza tudott jönni pozícióvesztés nélkül. Webber a bokszutcában előzte meg Kubicát, mivel a lengyel megcsúszott a kerékcsere előtt, így lassabbak voltak a Reanultnál, mint a többiek.

A 40. körben utolérte Alonsót is a végzete, egy kanyar szélén található műfüvön megcsúszott a járműve hátulja, ezt követően a gumifalnak csapódott – ő is kiesett. Mivel bejött a biztonsági autó, így az utolsó pár kör előtt feltorlódott a mezőny, hatalmas izgalmakra volt kilátás.

Trulli piruettjét leszámítva azonban csak Rosberg előzése maradt említésre méltó – természetesen a mai nap a mérce -, Lewis Hamilton nyerte ezt a kaotikus Belga Nagydíjat, a második Mark Webber ért be, Robert Kubica lett a harmadik.

A leintés után a versenybírók 20 másodperces büntetéssel sújtották Jaime Alguersuarit, mert a Toro Rosso spanyol pilótája a zárás előtt két körrel szabálytalanul előzte meg az olasz Vitantonio Liuzzit (Force India). Az ibériai így a 13. helyen fejezte be a versenyt, Liuzzi lett a tizedik és ő, illetve a csapat kapta a helyzésért járó egy-egy pontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik