Forma-1

Webber megint odalépett: övé a pole

A Red Bull ausztrál pilótája megnyerte a Belga Nagydíj időmérő edzését.

Parádésan kezdődött a Belga Nagydíj időmérő edzése, hiszen pár perc után leszakadt az ég. Addig azonban még volt egy piros zászlós időszak is, mert a Renault orosz pilótája, Vitalij Petrov autója megpördült, és veszélyes helyen tanyázott.

A pár perces szünet után tehát következett az eső, és az igen izgalmas tülekedés a jó időkért. A kvalifikáció első részének első felében mindenki ment egy mért kört, a “nagyok” befértek a legjobb 17 közé, majd a csapatok átváltottak az intermediate-gumikra (a pálya egyik fele esős, a másik napos volt) – igaz, voltak, akik a száraz gumikkal próbálkoztak. A következő tíz percben lenyugodtan a kedélyek és az autó képességei mellett előtérbe kerültek a személyes kvalitások.

Végül a Q1-et a Mercedes pilótája, Rosberg nyerte Trulli, Kobajashi, Senna, Yamamoto, Di Grassi, De la Rosa és Petrov esett ki. Kovalainen és Glock az újonc istállókkal fért be a Q2-be (ez először fordult elő velük), köszönhetően a két Sauber kiesésének (a sóderágyban kötöttek ki).

Az edzés második részében többször is sárga zászlóval figyelmeztették a versenyzőket, többen is kicsúsztak a pályáról (például Massa). Kubica, Schumacher, majd Vettel állt az élen.

Végül Kovalainen, Glock, Liuzzi, Buemi, Algersuari, valamint a két Mercedes, azaz Schumacher és Rosberg elbúcsúzott. Az etapot Hamilton nyerte Button és Vettel előtt. A pályafutása során a 300. futamára készülő Barrichello a 10. helyen becsúszott az utolsó körre.

A Q3-ban aztán Webber ismét bizonyította, hogy az idei világbajnokság talán legfőbb esélyese. Rögtön a szakasz elején olyan időt ment, amit nem tudtak megközelíteni. Alonso bajba került, mert 2 perccel a vége előtt ismét elkezdett esni az eső, ő pedig a 10. helyen állt ekkor. Itt is maradt, és senki sem tudott már javítani az idején, csak a McLaren Mercedes pilótái.

Webber indul az első helyről, Hamilton lett a második, Kubica a harmadik.

Az időmérő edzés végerdménye:

1. Webber – Red Bull-Renault
2. Hamilton – McLaren-Mercedes
3. Kubica – Renualt
4. Vettel – Red Bull-Renault
5. Button – McLaren-Mercedes
6. Massa – Ferrari
9. Hulkenberg – Williams-Cosworth
10. Alonso – Ferrari
11. Schumacher – Mercedes
12. Rosberg – Mercedes
13. Alguersuari – Toro Rosso-Ferrari
14. Liuzzi – Force-India
15. Buemi – Toro Rosso-Ferrari
16. Kovalainen – Lotus-Cosworth
17. Glock – Virgin-Cosworth
18. Trulli – Lotus-Cosworth
19. Kobajasi – Sauber
20. Senna – Hispania-Cosworth
21. Jamamoto – Hispania-Cosworth
22. De la Rosa – Sauber
23. di Grassi – Virgin-Cosworth
24. Petrov – Renualt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik