Forma-1

Magyar Nagydíj: a tavalyinál magasabb volt a szállodai foglaltság

A vártnál 7-8 százalékkal magasabb volt a foglaltság a budapesti szállodákban a Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén 2009-hez viszonyítva.

Míg tavaly 184 ezren mentek el a magyar versenyre, az idén 203 ezer ember látogatott ki a Hungaroringre a hétvégén. Tavaly a látogatók mintegy 80 százaléka érkezett külföldről. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnökének becslése szerint a Magyar Nagydíjra érkező külföldiek nagy többsége kereskedelmi szálláshelyeken száll meg.

Az elnök elmondta: a szálláshelyi forgalomban és a járulékos bevételekben várhatóan több száz millió forintos csökkenést okoz, hogy elmarad a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő-világbajnokság idei budapesti futama. Ez a rendezvény, amely a fővárosnak jelentős reklámot is csinált, legalább hatezer vendégéjszakát hozott volna a fővárosi szállodáknak.

A sportág jövőbeni fejlődése és sikeressége érdekében ráadásul jövőre nem rendezik meg a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő-világbajnokságot – tette hozzá Erdei János. A sorozat szervezőinek korábbi közleménye szerint ezt az időt technológiai fejlesztésekre, illetve a már jelenleg is magas szintű biztonsági előírások további tökéletesítésére fordítják majd.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010. január-májusban – az előző év azonos időszakához képest – a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1,5, a vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal nőtt, a szálláshelyek árbevétele ugyanakkor folyó áron 2 százalékkal mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik