Forma-1

Schmitt Pál a Parlamentben köszöntötte a pilótákat

A Parlament Vadásztermében köszöntötte csütörtök este a XXV. Forma-1-es Magyar Nagydíjra érkezett pilótákat és csapatvezetőket Schmitt Pál.

A politikus beszédében köszönetet mondott Bernie Ecclestone-nak, az F1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletembernek, aki “közel 30 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a vasfüggönyön túlra is elhozza a száguldó cirkuszt.”

“A tavalyi versenyhétvégén egy egész ország szurkolt Felipe Massának, hogy felépüljön az időmérő edzésen elszenvedett súlyos sérüléséből, s büszkék vagyunk arra, hogy a magyar orvosoknak köszönhetően most is itt lehet közöttünk” – fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

Schmitt köszöntőjében szót ejtett az 1980-as, 1990-es évek híres versenyzőiről, akik a Hungaroringen is emlékezetes futamokon vettek részt, s kiemelte a jelenkor nagyjait, hozzátéve, hogy korábbi sportolóként átérzi azt a felelősséget, amely a pilóták vállára nehezedik, mert – mint mondta – a gyerekek példaképként tekintenek rájuk.

Schmitt zárásként izgalmas, gyors, teltházas és biztonságos futamot kívánt a versenyzőknek, s megköszönte Ecclestone-nak azt a lehetőséget, hogy a győztesnek ő adhatja át a díjat.

“Boldog vagyok, hogy immár 25. alkalommal lehetek itt Magyarországon – mondta az F1 első embere. – Meg kell említenem, hogy nem volt könnyű idehozni a versenyt közel 30 évvel ezelőtt, de sikerült, s remélem, hogy most is érdekes futamot láthatnak majd a nézők.”

Schmitt a rendezvény végén emléktárgyat ajándékozott Ecclestone-nak, valamint a Magyar Nagydíjon korábban négyszer diadalmaskodott, hétszeres világbajnok német Michael Schumachernek, és a születésnapját csütörtökön (ma) ünneplő kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonsónak.

A Magyar Posta a jubileumi Magyar Nagydíj alkalmából egyedi bélyeget adott ki, ennek első példányát Ecclestone vehette át Schmitt Páltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik