Forma-1

Forma-1 versenyautó-kiállítás Budapesten

Egészen az augusztus 1-jei Magyar Nagydíjig meg lehet tekinteni az elmúlt fél évszázad autócsodáit a hegyvidéki Sportmaxban.

A Formula One – Versenyben a technológiával című kiállításon az autós gyorsasági versenyzés csúcskategóriájának 1950-2006 közötti történetét mutatják be nyolc – többségében még ma is működő – versenyautóval, relikviákkal és filmritkaságokkal.

A tárlaton látható az összesen 126 nagydíjon futott Cooper T51, amely 1959-ben szilárdította meg a Forma-1-ben a farmotoros autók fölényét, és 1961-ből a Lotus 18, amelynek különleges kialakítású futóművével jelentősen javult a kanyarstabilitás. Ez az autó az egyetlen, amely a kiállításon bemutatott járművek közül különösebb felkészítés nélkül is működőképes, ráadásul a legdrágább kiállítási darab, az értékét 1 millió fontra (348 millió forintra) becsülik.

Látható még az 1969-es világbajnok, Jackie Steward által is vezetett British Racing Motors BRM P83-as modell, a McLaren-csapat első futamgyőzelmét hozó McLaren M7A 1966-ból és egy BRM P160-as, amellyel a valaha rendezett egyik legizgalmasabb versenyen, az 1971-es Monzai Nagydíjon Peter Gethin szerezte meg a győzelmet.

Az ezredfordulóhoz közelítve látható lesz az 1988-ban mérnöki mesterműnek számító McLaren MP4/4, amely sikerét a félelmetes versenyzőpárosnak, Alain Prostnak és Ayrton Sennának köszönhette.

A nagysikerű, magántulajdonban lévő Donington-gyűjtemény 1989-re állt össze, először 2006-ban a Design Museumban mutatták be Londonban, 2007-ben pedig elnyerte a Legjobb Kortárs Kiállítás díját az angol Design Héten.

Budapesten július 3-tól lehet látni az autócsodákat a Csörsz utcai Sportmax 2 – Hegyvidék szabadiő- és sportcentrumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik