Forma-1

Perlik az újoncot

Újabb kémbotránynak tűnő pénzügyi csata van kialakulóban a Forma-1 háza táján. A Force India szerint szélcsatornás autójukat vette alapul fejlesztéseihez a Lotus.

Kémbotránynak tűnhet, de valószínűleg egészen másról szól a Force India és a Lotus bírósági összecsapása. Az indiai alakulat beperelte az újoncot, azt állítva, hogy 2010-es autója nem saját munka, hanem a Force India szélcsatornás modelljének másolata.

Az Egyesült Királyságban már elkezdődött az eljárás, az ügynek az Aerolab/Fondtech is szereplője. Ez a cég biztosított szélcsatornát a Lotus számára, szerepe pedig azért érdekes, mert korábban a Force India partnere volt. A Force India tavaly, az előszezon elején felfigyelt a hasonlóságra, már akkor belengette a kémbotrányt, de csak most terelte jogi útra az ügyet.

Sok értelme nincs a pereskedésnek, hiszen a vak is láthatja, hogy a Lotus nem a Force India másolata: míg az újonc másodpercekkel le van maradva a mezőnytől, a Force India rendszeres pontszerzőnek számít. Valószínűleg nem is a kémkedésről szól a történet, hanem a pénzről, és néhány személyes ellentétről.

Tavaly az Aerolab perelte be a Force Indiát, mert álláspontja szerint a csapat súlyosan megszegte szerződésüket, de igazából csak a kémsztori kipattintására reagált. Erre az akcióra lehet válasz a Force India támadása, Vijay Mallya csapatfőnök egyébként sincs jóban az aerodinamikai céget vezető Jean-Claude Migeot-val.

Ettől még a Lotust nem kellett volna belekeverni a történetbe, Mallya azonban az újonc technikai igazgatójával, a korábban a Force Indiánál is megfordult Mike Gascoyne-nal sincs jóban. Pletykák szerint Gascoyne úgy érzi, a Force India még tartozik neki egy bizonyos összeggel, Mallya viszont természetesen másképp gondolja.

A Lotus is rámutatott, hogy a maga részéről úgy tekinti, hogy csak belekeveredett ebbe az ügybe, mely alapvetően a Force India és az Aerolab/Fondtech közötti nézeteltérésre vezethető vissza. “A Lotus Racinget társvádlottként hallgatták meg az eljárásban, amely alapvetően a Force India és az Aerolab/Fondtech között zajlik” – mondta a Lotus szóvivője.

AJÁNLOTT LINKEK:

F1: A Force Indiáról másolt a Lotus? (Vezess.hu – Forma-1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik