Forma-1

Vettel nyomában a hévízi tinédzser

Élete talán nagy lehetősége előtt áll Királykúti Márk: a 15 esztendős hévízi fiatalember meghívást kapott a Formula BMW idei nyolcfutamos kupasorozatába.

Ebben a szériában az autósport elitkategóriájának olyan ismert versenyzői nőttek fel, mint Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Timo Glock vagy Adrian Sutil. “Sajnos az első versenyről, a Spanyol Nagydíj előtt lebonyolított viadalról lecsúsztam, mert egyelőre nem szereztük meg a szükséges szponzori támogatást” – mondta az MTI-nek az autóversenyző. “El voltam keseredve, de bízom benne, hogy a további hét versenyen már rajthoz állhatok.”

“A teljes Forma BMW szezonban való részvétek közel 80 millió forintba kerül, a szükséges összeg megszerzése még folyamatban van.” – tette hozzá Királykúti László, Márk édesapja.

A fiatal tehetségre a közelmúltban figyelt fel a Mücke Motorsport, a bajnokság egyik legerősebb csapata, amely a többi között Sebastian Vettelt is elindította a Forma-1-be. Királykúti majd tízesztendős pályafutása alatt a gokartban – az F1 alapiskolájában – kiváló eredményekkel büszkélkedhet:

“Több mint kilenc éve gokartozom versenyszerűen” – mondta. “Tavaly egy olasz sorozatban versenyeztem, ott sikerült többször magam mögé szorítani többek között az ifjabb Carlos Sainzot, a kétszeres világbajnok ralis fiát is. Az eltelt évek alatt 65 nemzetközi dobogós helyezést és 25 futamgyőzelmet értem el. Amire a legbüszkébb vagyok: tavaly volt egy Európa kvalifikációs verseny 125 köbcentiméteres gokart kf3-ban. Annak ellenére, hogy első rajthelyem volt, a nagy izgalom miatt túlléptem az 50 kilométeres rajtsebességet, és ezért 10 másodperces büntetést kaptam, így is a negyedik helyen végeztem. Idén szeretnénk élni a felkínált lehetőséggel, hogy a Forma BMW bajnokságában versenyezhessek, hiszen ezáltal technikailag rengeteg új dolgot tanulhatok, és újabb versenyzési tapasztalatokat gyűjthetek.”

“Ahhoz hogy Márk álma valóra váljon, minél több szponzori támogatásra lesz szükség. Jelenleg is folynak a tárgyalások, elsősorban hazai nagyvállalatokkal ez ügyben, de minden felajánlást örömmel fogadunk.” – emelte ki Csikós Gergő, Márk szponzorációs menedzsere.

A Forma BMW-ben, amelyet joggal tartanak a Forma-1 előszobájának, a fiatal tehetségek 15 esztendős kortól jutnak ahhoz a lehetőséghez, hogy a kartból tovább lépjenek. Az idei sorozatban a résztvevők nyolc alkalommal mérik össze tudásukat, amelyek közül hétszer a Forma 1-es GP-k előtt bonyolítják le a küzdelmeket, ami többmilliós nézettséget jelent az ifjú versenyzőknek és a potenciális támogatóknak egyaránt.

“Decemberben volt egy kétnapos közös tesztünk a Mücke Motorsporttal. A hivatalos kvalifikáción, ahol ötszáz kilométert mentem, nagyon jók lettek az eredményeim. Ezeket is figyelembe véve döntött a csapat arról, meghívnak a Forma BMW következő idényének a futamaira.” – fogalmazott az ifjú pilóta. “Az idén a Forma BMW-ben kell minél jobb eredményeket elérnem. Csodálatos lenne, ha júliusban a Hungaroringen, a Magyar Nagydíj előtt meg tudnám mutatni mire vagyok képes.”

Május 25-26-án tesztelés lesz a Hungaroringen, június 4-6-án pedig a hollandiai Zandwortban állhat rajthoz Királykúti Márk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik