Forma-1

Üzemanyag-korlátozással zöldítene az FIA

A szövetség nem várna 2013-ig.

A csapatok már hosszú hetek óta tárgyalnak az új motorformula véglegesítéséről, és eddig nagyon úgy tűnik, hogy egy másfél literes turbófeltöltésű erőforrás képe körvonalazódik, amely egy, az eddiginél erősebb hibrid rendszerrel (KERS) lenne megtámogatva. Ez nem csak technikai előrelépést jelentene, hanem jelentősem csökkentené a versenyautók károsanyag-kibocsátását is.

Mivel az új technológia bevezetésére előreláthatóan legalább 2013-ig várni kell, Gilles Simon, a FIA motor- és elektronikai részlegének vezetője szerint, már előtte lépéseket kell tenni a futamok zöldebbé tételében, mégpedig úgy, hogy korlátoznák a jelenlegi erőforrások fogyasztását.

Ezzel a döntéssel rá lehetne kényszeríteni a csapatokat, hogy javítsanak az üzemanyag-hatékonyságon, azaz a lehető leghatékonyabb motort próbálják meg megépíteni.

Ferrari motorrészlegének egykori irányítója azonban rávilágított arra is, hogy a versenyautók károsanyag-kibocsátása csak néhány százaléka annak, ami egy Forma-1-es csapatnál keletkezik, hiszen a javarésze a csapat működtetésének terméke, 60 százaléka például a gyárak, illetve a szélcsatorna áramfogyasztásából adódik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az FIA újabb korlátozásokat vezethet be (F1világ.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik