Forma-1

Briatore visszatérhet az F1-be

Enyhítették a Renault volt csapatfőnökére kiszabott „életfogytiglani” büntetést.

A Renault 2008-as szingapúri megrendezett balesetében érintett volt csapatfőnök, Flavio Briatore valamint a vele együtt eltiltott technikai főnök, Pat Symonds megegyezett az FIA-val. A két exrenault-s bocsánatot kért, cserébe 2013-ban visszatérhetnek az F1-be.

Miután tavaly ősszel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bizonyítottnak találta, hogy az akkori csapatfőnök, Flavio Briatore valamint a technikai főnök, Pat Symonds érintett volt a Renault 2008-as Szingapúri Nagydíjon megrendezett balesetében, az olaszt örökre, míg az angol mérnököt öt évre eltiltotta a szervezet által rendezett összes autóversenytől.

Briatore a botrány kirobbanása után ártatlannak vallotta magát, az FIA tárgyalásán nem vett részt és a rá kiszabott ítéletet sem fogadta el. Az eltiltást a párizsi kerületi bíróságon megtámadta, és formai és eljárási hibák miatt a törvényszék neki is adott igazat.

Az FIA sem hagyta azonban annyiban, fellebbeztek, az új elnök, Jean Todt pedig többször is kijelentette, hogy készek bármire, hogy az ügy végére pontot tegyenek. Úgy tűnik, nem lesz szükség további jogi lépésekre, ugyanis az érintettek megegyeztek.

Az FIA által kiadott közlemény szerint mind Briatore, mind Symonds “elismerte a felelősségét” Nelson Piquet 2008-as szingapúri balesetét illetően, és a volt csapatfőnök és technikai vezető is “megbánást tanúsított és bocsánatot kért”. A két exrenault-s arra is ígéretet tett, hogy eláll minden további követeléstől, valamint hogy 2012 december 31-éig nem vállal szerepet a Forma-1-ben – ez azonban azt is jelenti, hogy a Briatoréra kiszabott életfogytig tartó eltiltás mostantól “csak” 2013-ig tart.

Jean Todt úgy döntött, hogy a további pereskedés nem áll érdekében az FIA-nak, ezért a szervezet ejti a Briatore büntetését törlő bírósági ítélet elleni fellebbezést. Az FIA közleménye arra is kitért, hogy 2010 végén alapvetően átszervezik majd a szervezet fegyelmi eljárásrendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik