Forma-1

Fernando Alonso nyerte Bahreini Nagydíjat

Fernando Alonso, a Ferrari spanyol pilótája nyerte az autós gyorsasági világbajnokság idei első futamát, a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat.

A szahíri pályán rendezett vasárnapi viadalon Alonso mögött csapattársa, a brazil Felipe Massa lett a második és a brit Lewis Hamilton (McLaren) a harmadik.

A 28 esztendős, kétszeres világbajnok Alonso, aki most versenyzett először a Ferrarival, 22. futamgyőzelmét szerezte meg. Massa azóta, hogy a júliusi magyar GP-n súlyos balesetet szenvedett, most versenyzett első ízben.

A három év szünet után visszatért, hétszeres világbajnok német Michael Schumacher (Mercedes) a hatodik helyen zárt, a vb-címvédő brit Jenson Button (McLaren) a hetedik lett.

Az első rajtkockából induló német, Sebastian Vettel (Red Bull) a 34. körig magabiztosan vezetett, ám autójának műszaki gondja miatt lelassult és Alonso, aztán Massa, majd később Hamilton is megelőzte.

A három év kihagyás után visszatért 41 éves Schumacher nem tudott beleszólni az élboly csatájába.

Különösebb gond nélkül zajlott le a start: Vettel megőrizte vezető pozícióját, Alonso megelőzte Massát, és felzárkózott a második helyre, míg Schumacher egy helyet lépett előre és a hatodik volt az első kör végén.

Az ötödik kör után változatlan volt a helyzet az élbolyban, továbbra is Vettel vezetett, mögötte Alonso, Massa, Nico Rosberg (Mercedes), Hamilton és Schumacher következett.

A 16. körben megkezdődtek a kerékcserék: Hamilton, Schumacher, majd Alonso és Rosberg is a boxutcában járt. Egy körrel később Vettel és Massa szintén kereket cserélt. A sorrend annyiban változott, hogy Hamilton ügyesebben váltott kereket, megelőzte Rosberget és a negyedik helyen folytatta a száguldást.

A mezőny “békésen” vonatozott körbe-körbe, féltávnál változatlanul Vettel volt az élen, utána Alonso, Massa, Hamilton, Rosberg és Schumacher volt a sorrend. A pályán ekkor már csak 18 versenyautó maradt, miután hatan – műszaki hibák, defekt miatt – kiestek.

A harmincadik kör után Alonso és Massa üldözőbe vette Vettelt, szinte csak néhány méter választotta el egymástól a pilótákat, ám a német ekkor még tartotta magát. A 33. körben aztán ismét támadott a korábbi kétszeres világbajnok Alonso, Vettel autója egyre jobban lelassult, és a 34. körben mindkét Ferrari, majd négy körrel később Hamilton McLarenje is elsuhant a Red Bull mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik