Foci
Debrecen, 2019. február 2.
Böde Dániel, az FTC játékosa (k) gólt rúg a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Debreceni VSC - Újpest FC mérkõzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. február 2-án. Ferencváros-Honvéd 1-0.
MTI/Czeglédi Zsolt

A Fradi európai csapatot épít, de itthon Böde az úr

Kele János
Kele János

2019. 02. 04. 09:39

Nemzetközi porondon más kell majd a Fraditól, nem az, amit a madocsai csatár nyújtani tud. A Honvéd elleni rangadó megmutatta, hogy Rebrov már nyárra építi csapatot, kérdés, mire lesz elég a fizikai fölény a betömörülő, körömszakadtig védekező NB I-es ellenfelek ellen tavasszal. A hétvége magyar meccse a mágnestáblán.

„Kilencven nagyon intenzív percet láthattunk a pályán, és ha 0–0-ra végződik a meccs, akkor is csak dicsérni tudnám a csapatot” – foglalta össze az NB I első tavaszi fordulójának rangadóját (Ferencváros-Budapest Honvéd 1-0) a Ferencváros edzője, Szerhij Rebrov. Igaza volt: csapata nagy elánnal, sokat futva, komoly állóképességet villantva játszott a Honvéd ellen – igaz, futballból nem sokat mutatott.

Hogy az edzőt ez nem zavarta, kiválóan rávilágít az épülő új Fradi stílusjegyeire: masszív csapatjáték, kompakt szerkezet, metsző élű kontrák. A látvány csupán üres lózung, önmagért való hivalkodás. Csak az eredmény számít.

Rebrov ennek megfelelően ősszel látványosan rövidre zárta a Doll-korszakot jellemző meddő labdajáratás, a passzív tili-toli időszakát. A Lobanovszkij-féle szovjet iskolán felnőtt edző a kollektivizmusban hisz, és abban, hogy

minden csapat annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme az.

Ez a fajta gondolkodás – amely mögé a vezetőség lényegében kérdés nélkül állt be az ukrán kinevezésével – egyértelműen az európai porondot célozza meg. Nulla sallang, erős csapatjáték, egyénieskedés kizárva.

Itthon viszont más a helyzet: a Ferencváros téli beruházásainak köszönhetően immáron vitathatatlanul első erő, a legértékesebb kerettel, a legbővebb rotációval. Illene dominálnia a meccseket, és rutinból a földbe pofoznia a szembejövő ellenfeleket.

A valóság ugyanakkor egyelőre nagyon más, és ezt kiválóan megmutatta a Honvéd elleni rangadó.

Kezdőcsapatok

Rebrov szándékait a hátulról történő építkezésre kiválóan megmutatta, hogy a Fradi nyolc téli szerzeménye közül mindössze kettő, a védő Dvali és a védekező középpályás Haratyin került be a kezdőcsapatba. Kimaradt az ősszel a BATE színeiben három EL-gólt szerző fehérorosz csatár, Szignyevics, felépült viszont Lovrencsics Gergő, aki elfoglalta helyét a védelem jobboldalán és a csapatkapitányi karszalagot is megkapta ezúttal.

A Vidi elleni rangadót fegyelmi okból kihagyó Böde ismét a kispadon kezdett, így újra az a Lanzafame lett a kezdő csatár, aki eredendően inkább visszavontabb pozícióban érzi jól magát. Rebrov Gorriaránnal biztosította be végleg a középpályás fölényt, és úgy tűnt, a meló lényegi részét két szélsőjére, Ivan Petrjakra és Varga Rolandra bízza.

A túloldalon Supka Attila alól két alapembert, Hidi Patrikot (Irtisz Pavlodar) és Baráth Botondot (Sporting Kansas) is eladott a vezetőség, ennek megfelelően kellett ráncfelvarrnia a Honvéd kezdőcsapatát. A felállás maradt 3-5-2, de jó néhány átalakítással: a Nagy Gergő betegsége miatt a középpálya közepére vezényelt Heffler Tibor helyét a friss igazolás Mezgrani vette át a jobboldalon, Holender visszalépett a balfutó szerepébe, hátul pedig összeállt a tétmeccsen eddig egyszer sem használt Batik-Lovrics-Kálnoki-Kis trió. Bekerült a kezdőbe a kevés híján 19 éves Szendrei Norbert is, elöl pedig a Danilo-N’Gog páros feladata lett volna a gólszerzés.

Meccskép

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a kezdeményezést a Fradi ragadta magához a meccs elején, az már inkább, hogy Rebrov csapata mennyire nem tudott mit kezdeni a Honvéd agresszív letámadásával.

Öt játékossal is magasan védekezik a Honvéd, a cél: Sigér elszigetelése, és a Fradi labdakihozatalainak vonalak mellé terelése.

Supka a védekezés mellett a támadást sem variálta túl, játékosai nemes egyszerűséggel átrugdosták a labdát a ferencvárosiak emberorientált letámadásán, így minimalizálva a saját térfelükön elvesztett labdák számát.

Labda ellen 4-2-3-1-et játszik a Fradi, hatan is előrefelé védekeznek. Kálnoki-Kis, a Honvéd labdás játékosa nyomás alatt, a passzopciók előtte lezárva, így célszerűen átrúgja a mezőny felett a labdát Danilo irányába.

A látszólag vaktában előre ívelt labdákról aztán kiderült, többnyire célba értek, viszonylag tisztességes százalékkal tartotta meg a Danilo-N’Gog kettős, de ha mégsem, Gazdag és Holender még akkor is meg tudta támadni az úgynevezett második, lecsorgó labdákat a középpályán. A Honvéd az így megszerzett szabad labdákkal sokáig viszonylag magasan, a Ferencváros térfelén tudta elkezdeni támadásépítéseit, hogy aztán kevés húzásból érjen fel Dibusz kapuja elé.

Felívelt labda után visszatámad a Honvéd: Gazdag és Szendrei is presszingel, Danilo és N’Gog pedig már kész a megszerzett labda megjátszására

Mivel a vendégek hermetikusan lezárták a pálya közepét, a Ferencváros támadásai a vonalak mellé szorultak. Rebrov csapata először tizenöt perc után, egy baloldali Heister-beadás után veszélyeztetett, és alapvetően azzal küzdött, hogy szétszakadtak a csapatrészei: a hat, alapvetően védekező játékost senki nem kötötte össze a támadással megbízott Gorriaran, Lanzafame, Petrjak, Varga-kvartettel.

A Fradi hátsó hatosa nagyon mélyen, előttük rengeteg a szabad terület, de sehol egy játékos, aki segítene összekötni a csapatrészeket. A támadásépítés így lelassult, a Honvéd kényelmesen rendeződhetett vissza.

A középpálya és a támadósor között húzódó „senki földje” miatt a Fradi képtelen volt gyorsan támadásba lendülni, egy pillanatig sem tudta azt a szovjet-típusú parád-riposzt focit játszani, ami Rebrov sajátja lenne. A Honvéd támadói könnyedén szigetelték el a Haratyin-Sigér kettőst, a megszerzett labdákból pedig kifejezett ziccerei is akadtak a vendégeknek.

A Fradi esélyét a Supka Attila által alkalmazott 3-5-2-es formáció egyetlen gyenge pontja, a szárnyvédők mögött megnyíló területek adták. A hazaiak Mezgrani oldalán Gorriarannal és Heisterrel, a másik vonal mellett pedig Vargával és a felfutó Lovrencsiccsel támadták az úgynevezett félterületeket, a terv pedig az volt, hogy a folyamatosan visszalépő Lanzafame segítségével a teljesen kötetlen szerepben játszó Petrjaknak izolálnak területeket. Ritkán jött be, de itt egy példa a mögöttes elgondolás helyességére:

A Honvéd védelme elváltja magát a vonal mellett, Mezgrani és Batik és lemaradva követi Gorriarant, Lovrics elindul blokkolni, középen pedig 2 az 1 ellen marad Petrjak és Varga, valamint Kálnoki-Kis. Centiken múlt a ziccer.

Erőből húzta be a Fradi

A második félidő két szempontból hozott változást. Egyrészt Rebrov egyértelműen nagyobb tempóra parancsolta csapatát, másrészt elkezdődött Gorriaran bevonása is a játékba. Az uruguayi középpályás visszavontabb szerepet kapott, és ő lett a kapocs a Fradi szétszakadó csapatrészei között.

Ezzel párhuzamosan az idő előrehaladtával – és a Ferencváros által diktált nagyobb tempó következtében – folyamatosan fáradt a Honvéd, egyre több lett a hazai helyzet. A kivételes formában védő Gróf kapus ugyan sokáig a víz felett tartotta a kispestieket, de két dolog is egyre látványosabban ütközött ki a vendégek csapatjátékában:

  • a szárnyvédők mögötti lyukakat sokáig hatékonyan tömködő Gazdag-Szendrei kettős elfáradt (utóbbit bő egy óra után le is cserélte Supka), egyre többször maradtak le, veszítettek párharcot, és engedték, hogy a széleken a védelem mögé kerüljön a Fradi – nem mellesleg ezzel sokkal nagyobb nyomás helyeződött Batikra és Kálnoki-Kisre is a védelem két szélén, amit mindkét bekk nehezen viselt a meccs hajrájában;
  • a Honvéd védekezése fokozatosan csúszott egyre mélyebbre, amit viszont nem követett elég fegyelmezetten a középpálya, így egyre nagyobb és nagyobb területek nyíltak meg a két csapatrész között.

A Fradi a 67. percben, a Szignyevics becserélésével váltott igazán támadó üzemmódba, majd tíz percre rá Böde beküldésével (Lanzafame és Varga volt a két „áldozat”) Rebrov 4-4-2-es felállásra rendezte át csapatát. Eddigre a Honvéd végképp elkészült erejével, nagyon látványosan érződött a hazaiak fizikai fölénye: egyre több lett a pályán a párharc (különösen Szignyevics nyerte meg ezeket feltűnően nagy százalékban), ráadásul a Fradi tudatosan elkezdte belövöldözni a labdákat a vendégek tizenhatosán belülre.

Böde gólja is végül egy ilyen bal oldali beívelés után született; Kálnoki-Kis még kifejelte Böde elől a labdát, Holender továbbcsúsztatta azt, de épp Haratyin elé, akinek a kapura lövését parádésan levette a „madocsai Messi”, majd megszerezte a győztes gólt, elküldve gyufáért a kapust és a fejes után szétbomló hármas védővonal elkésve kimozduló tagjait is.

Böde gólja a Honvéd ellen

„Van valami sorsszerű ebben” – reagált Hajdú B. István Böde Dániel találatára.A decemberben fegyelmi gondok miatt a csapatból kitett Fradi-csatár az NB I első tavaszi fordulójában csereként állt be a Honvéd ellen, hat perccel később győztes gólt szerzett. A gólöröm (és a társak, például Lanzafame reakciója) mindent elárul.

Közzétette: M4Sport – 2019. február 2., szombat

Konklúzió

A Ferencváros kínnal-keservvel ugyan, de megőrizte hazai veretlenségét, miközben a liga egyik legszívósabban védekező csapatát fektette kétvállra. Bár nem volt könnyű szülés, a meccs több dologra is rávilágított azok közül, amelyekkel Szerhij Rebrovnak hosszú távon is dolga lesz a csapatnál.

1) Böde jelenleg nélkülözhetetlen.

Betömörülő ellenfelekkel szemben a Ferencváros jobbára szinte eszköztelen. A csapatnak nincsen kimódolt pozíciós játéka, a keretben sehol egy igazán kreatív irányító vagy egy kis területen is hasznos cselgép. Böde rutinja a brusztolásban, a párharcokban rendre jelentkező fizikai erőfölénye rendkívül sokat érhet a meccsek hajrájában, ha esetleg a Fradi nem előnnyel érkezik az utolsó 10-15 percre. Mivel a csapatnak kiváló szélsői vannak, azzal nem lesz gond, hogy elég labdát juttassanak a tizenhatoson belülre, a többi pedig már Böde dolga. Kezdeni ezzel együtt aligha érdemes Bödét, mert sem a passzjátékból nem tudja kivenni a szerepét visszalépésekkel (a’la Lanzafame, aki ezen a meccsen is rengeteget mozgott visszafelé), sem a taktikai fegyelmezettsége nincs meg a letámadáshoz, amit viszont Rebrov előszeretettel alkalmaz.

2) Ez a keret már Európára épül.

A vezetőség nem csinál titkot abból, hogy igazán Európában akar végre villantani a csapattal. Ezért hozták el Rebrovot, és ezért igazoltak jellemzően olyan játékosokat, akiknek az európai porondon, kvázi második szándékból játszva tudja majd hasznát venni a klub. Első blikkre úgy tűnik, ilyen Haratyin és Dvali is, de nem kizárt, hogy a pénteken megszerzett Isael technikai repertoárja például itthon is elég lesz az ilyen küzdelmes, brusztolós meccsek eldöntésére.

5631877 09.09.2018 Zenit's new signing Claudio Marchisio speaks to Kairat's Isael da Silva Barbosa during a friendly match between Zenit and Kairat Almaty at the St. Petersburg stadium, St. Petersburg, Russia, September 9, 2018. Marchisio, a former Juventus player, has recently signed a two-year contract with the Russian club. Alexander Galperin / Sputnik
Gólerős brazil támadót igazolt a Ferencváros
Isael da Silva Barbosa rögtön az NB I legértékesebb játékosa lett.

Az mindenesetre biztos, hogy a tavasz nagy feladata a Ferencvárosnál az egyensúly megtalálása: egyrészt be kell ugyanis építsék a nyári nemzetközi meccsekre szerződtetett játékosokat, másrészt viszont ott a tény, hogy az NB I-ben teljesen más stílusú játékkal lehetnek sikeresek, mint az európai porondon.

A MOL Vidi botlása (0-3 a Puskás ellen) okán újra nyolcpontosra hízó fór utóbbiban mindenesetre sok segítséget jelenthet.

OTP Bank Liga, 19. forduló, eredmények:

MTK Budapest-Paksi FC 1-2
Debreceni VSC-Újpest FC 0-0
MOL Vidi FC-Puskás Akadémia 0-3
Diósgyőri VTK-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1
Szombathelyi Haladás-Kisvárda Master Good 0-1
Ferencváros-Budapest Honvéd 1-0

A bajnokság állása:

1. Ferencvárosi TC 19 13 3 3 37–15 +22 42
  2. Mol Vidi FC 19 10 4 5 30–19 +11 34
  3. Debreceni VSC 19 8 7 4 25–19 +6 31
  4. Budapest Honvéd 19 8 5 6 21–16 +5 29
  5. Újpest FC 19 7 8 4 21–14 +7 29
  6. MTK Budapest 19 8 3 8 28–27 +1 27
  7. Mezőkövesd Zsóry FC 19 6 7 6 26–24 +2 25
  8. Paksi FC 19 6 7 6 24–26 –2 25
  9. Puskás Akadémia FC 19 7 3 9 24–24 0 24
10. Kisvárda 19 5 4 10 17–35 –18 19
11. Diósgyőri VTK 19 4 6 9 19–30 –11 18
12. Szombathelyi Haladás 19 2 3 14 13–36 –23 9
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73867259, Az ellenzÈki kÈpviselık kivonulnak az ¸lÈsterembıl az Orsz·ggy˚lÈs plen·ris ¸lÈsÈnek kezdetÈn, majd sajtÛt·jÈkoztatÛt tartanak a Parlamentben 2019. febru·r 18-·n., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.