Foci

Nyomoznak a női focicsapatnál történt szexuális zaklatások miatt

Elrendelte a nyomozást Asraf Gáni afgán miniszterelnök az afgán női futballválogatott tagjai ellen elkövetett szexuális zaklatásokról szóló vádak ügyében kedden – jelentették hírügynökségek.

Az elnök megdöbbentőnek nevezte a vádakat, és az afganisztáni nemzeti olimpiai bizottság magas rangú tisztségviselőivel való hétfői találkozója után újságírók előtt azt mondta, a hatóságok átfogó nyomozást indítanak az ügyben.

Hozzáfűzte: mindent megtesznek az igazság kiderítése érdekében, mert az ilyen gyanúnak az árnyéka is visszariaszthatja az afgán szülőket attól, hogy gyermekeiket sportolni küldjék.

Fárid Hámedi főügyész hasonlóan nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, átlátható kivizsgálást ígérve.

Az afgán labdarúgó válogatott főtitkára a vádakat minden alapot nélkülözőnek nevezte, az ország olimpiai bizottságának elnöke, Háfizullah Válí Rahímí viszont a helyi sajtónak arról számolt be, hogy nem most érkeztek először panaszok molesztálásról.

A szexuális zaklatásról a The Guardian című brit újság adott hírt pénteken, csapattagok értesüléseire hivatkozva. A lap hozzátette, hogy a zaklatások a kabuli csarnokban és tavaly februárban a jordániai edzőtáborban történtek. A The Guardian megszólaltatta Hálida Popált, a női futballszövetség korábbi vezetőjét, aki a válogatott csapatkapitánya is volt, aki megerősítette az értesülést.

Popál 2016-ban kényszerült elhagyni Afganisztánt, mert azután, hogy az ő vizsgálata is fizikai és szexuális visszaéléseket tárt fel, több halálos fenyegetést kapott.

A dán sportruházatot és sportfelszerelést gyártó Hummel már a múlt hónapban szerződést bontott az afgán olimpiai csapattal hasonló vádak miatt, és felszólította a futballszövetséget, hogy válasszon új vezetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik