Foci

88 éves, 20 éve eltűnt, nagy értékű ereklyét keres mindenki Újpesten

nagyito-(960x640)(4).jpg (nagyító,)
nagyito-(960x640)(4).jpg (nagyító,)
1998 magasságában ismeretlen körülmények között eltűnt, a száz százalék ezüstből készített Bajnokok Serlege. Újra akció indult a megtalálása érdekében.

Kevesen tudják, de ha nem is szó szerint, de Magyarországnak van Bajnokok Ligája-győztes labdarúgócsapata. Egészen pontosan az Újpest.

1930-ban rendezték meg ugyanis a futballtörténelem első olyan tornáját, amit az európai bajnokcsapatok számára írtak ki, ezért a mai napig többen is állítják, ez a torna volt a későbbi, 1955-ben startoló Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK), majd az ezt 1992-ben váltó UEFA Bajnokok Ligája előfutára.

Az 1930-as eseményre a rendező klub, a svájci Servette FC a kor összes jelentősebb európai futballbajnokságának győztesét meghívta Genfbe. A nyári tornán csak a brit csapatok nem vehettek részt, lévén akkoriban ők még mindenek felettinek érezték magukat, ellenálltak, nem voltak a FIFA tagjai.

klub.ute.hu

Az Újpest előbb a spanyol bajnok Irún (3-1) csapatát, majd a negyeddöntőben a holland Go Aheadet (7-0), az elődöntőben a házigazda Servette FC-t (3-0), majd a döntőben a Slavia Prágát (3-0) verve nyerte el a Bajnokok Serlegét (lásd a képen).

Ez a patinás, hat kilogrammos, száz százalék ezüstből, a svájci Golay Fils and Stahl nevű cég által készített nagy értékű sporttörténelmi ereklye 1998 magasságában ismeretlen körülmények között eltűnt. Az UTE akkori vezetése feljelentést tett, de a nyomozás nem járt sikerrel.

2003-ban szurkolói felhívásra újra keresés kezdődött, de sajnos nem vezetett eredményre. Az Újpest 1885 Szurkolói Klub és az UTE Baráti Kör, továbbá a lila fehér klub ezért a szurkolók, az internet közösségének segítségét kéri, mert úgy véli, így eljuthat a hír a oda, ahol tudnak a kupáról, és így visszakerülhet relikvia a méltó helyére!

A nyomravezető vagy megtaláló a titkarsag@ute.hu címen, vagy az egyéb hivatalos csatornákon keresztül veheti fel a kapcsolatot az az UTE-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik