Foci

Dárdai: Ha ebből sem lesz semmi, akkor többször nem próbálok segíteni

Interjút adott Dárdai Pál az M4-nek, az egyik legfontosabb téma pedig az MLSZ új szakmai bizottsága volt, amely a döntéselőkészítési procedúrát hivatott erősíteni, túl sokat azonban nem lehetett erről hallani. A Hertha BSC vezetőedzője azt mondta, konkrétumokig eddig nem nagyon jutottak, de várja már az első összeülést, mert szívesen segítene.

Lőw Zsolttal és az idősebb kollégákkal közösen az előző körben is nagyon komoly munka lett letéve az asztalra, ami direkt Magyarországra, a magyar iskolarendszerre és a honi focira nézve készült, de nem lett belőle semmi. Bízom benne, hogy ha itt most valami történik, akkor végigviszik a programot és lesz változás is. Még egyszer megpróbálom, de hogy ha ebből sem lesz semmi, akkor többet nem próbálkozom ilyen segítségekkel, mert ez is csak időbe kerül, az ember belead apait, anyait

mondta a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki azt nem tudta megmondani, kin vagy min múlt, hogy az előző programot lesöpörték az asztalról.

Dárdai szerint kétféle magyar ember van:

  • az egyik szenvedéllyel bele tud halni a munkába,
  • a másik nem igazán rak arrébb semmit.

Úgy véli, meg kell találni a szorgalmas embereket, nekik meg kell mondani pontosan, mi a program, és ha tud azonosulni vele, akkor működik a dolog. A Herthát hozta fel példaként, ahol 2010 óta van komoly akadémia, filozófia és utnpótlás, akinek tetszik, az csinálja akár kevesebb pénzért is, akinek nem, az meg elmegy.

Dárdai: Hogy egy magyart most idevegyek, abból probléma lenne
Dzsudzsák Balázst leigazolta volna anno, de az az üzlet nem jött össze.

Dárdai a szabadnapjain szívesen fogad magyar edzőket is, megemlítette a Nyíregyházán dolgozó Kiss Baranyi Sándort, aki nemrég vitte magával a saját csapatát és az utánpótlásedzőket is Berlinbe.

Fiatal trénerek, akik akarnak, lelkesek, így ha ilyen felkérést kapok és van egy szabadnapom, akkor szívesen segítek. Kapnak egy prezentációt: tőlem egy egyheti profi felkészülési tervet, míg az akadémia igazgatója az ott zajló munkába, a sportigazgató pedig az akadémia filozófiájába avatja be őket. Olyan két napot töltenek itt el, ami talán megnyit bennük valamit, elviszik, amit hasznosnak találtak, de mi nem akarjuk megmondani nekik a frankót.

A válogatottról azt mondta, nincs könnyű helyzetben Marco Rossi, mert neki kell végigvinnie a fiatalítást, amit talán már Bernd Storcknak az Eb után el kellett volna kezdenie. Jelenleg annyi van a labdarúgásunkban, amit a Nemzetek Ligájában láttunk, és a szurkolóknak el kell fogadniuk, hogy azok lényegében felkészülési mérkőzések voltak, Rossinak az Eb-selejtezők kezdetére kell összeraknia a csapatot.

Marco Rossinak nehéz. Sokan kiöregedtek, az utánpótlás-válogatottak eredményei pedig nem valami kecsegtetőek. Nem egyszerű tehát, mert az nem úgy megy, hogy az U21-ből rögtön odaveszek három toptehetséget. Egy ígéretes utánpótlás-játékos akkor lesz felnőtt labdarúgó, ha már lejátszott 40-50 első osztályú meccset, és ha azokon ragad rá valami és azt fejleszt is, akkor lehet belőle jó játékos, ha nem, akkor nem lesz belőle futballista. A válogatott játékosai sajnos alig játszanak nemzetközi meccseket, azaz a válogatott adja nekik a nemzetközi rutint.

Nyitókép: Sportphoto / Christopher NEUN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik