Foci

Orbán Felcsúton: Így kell ezt csinálni, pupákok

Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást Orbán Viktor Felcsúton, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén.

A magyarok történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy a jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója

– mondta a kormányfő, aki szerint 2010 óta az egész ország látja a jövőjét, amihez az kellett, hogy „elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot (…), de legalább is a saját világunkat”.

Most is sikerült egy kicsit kikacsintania, amikor úgy fogalmazott, „nem szabad imbolyogni, csúszkálni, botladozni, mint ahogy Európa néhány vezetője ezt teszi, nekünk, magyaroknak csak annyit kell mondani: így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ”.

Orbán  hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország jövője „a gyermekeinkben nő, a mi víziónk bennük és általuk válik valósággá. Építhetünk mi toronyórát láncostul, ha nincs gyerek. Ha elfogyunk, akkor a toronyóránk nem a magyar időt fogja mutatni”. Vannak azonban – folytatta –, akik erre készülnek Európában: amikor ugyanis egy brüsszeli bürokrata a kontinens jövőjéről beszél, akkor a bennszülött európaiakat temeti, a mi helyünkre érkezőket pedig általában élteti.

Az utánpótlást ezért első számú nemzeti ügynek tartja, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont legfontosabb feladata a nevelés, „mi nem gyártjuk a futballistákat, mi nem droidokat programozunk, hanem egy olyan erőközpontot hoztunk létre, ahol reményeink szerint hősök születnek és nőnek fel”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha a Magyarországon működő nyolc komolyan vehető labdarúgó-akadémia közül mindegyik tízévente felnevel két nemzetközi szintű játékost, akkor készen is van egy európai szintű magyar futballválogatott. A Puskás Akadémia az első tíz évét lezárta, és szerinte ők megtették, amit meg kellett, hiszen ott van Sallai Roland vagy Kleinheisler László, aki felcsúti nevelés.

A komplexumot – amelyet mintegy 12,5 milliárd forintból húztak fel, és amelyet az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozott – Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik