Foci

Itt egy statisztika, ami után nem bírózhatnak a Real- és Barca-drukkerek

Indul a Bajnokok Ligája idei sorozata, és az Európai Labdarúgó Szövetség közzétett néhány statisztikát az 1992 óta íródó BL-történelemből. Megtudhattuk például, hogy mióta BL a legrangosabb kupasorozat neve, azóta 631 büntetőt ítéltek a játékvezetők, akik a legtöbbször a Barcelona és a Real Madrid (42-42 alkalommal) javára fújtak be tizenegyest.

Ez a két csapat játszotta egyébként a legtöbb meccset is, a Real 253-at, a Barca 252-t, ami azt jelenti, hogy átlagban hat meccsenként lőhettek eddig tizenegyest a spanyol bajnokság nagyágyúi.

Ha az átlagot néznénk, akkor az eddig 14 büntetőt lövő Manchester City, és a 11 tizenegyest elvégző Sevilla áll a legjobban, ez a két klub négy találkozónként állhatott a mészpontra letett labda mögé.

A Real sok büntetőt kapott, de ellene is sokat fújtak be, egészen pontosan huszonhármat, ezzel az Arsenallal holtversenyben ebben a kategóriában is a rangsor élén áll, de a Bayern (22), az Olimpiakosz (18) és a Barcelona (17) is az élmezőnyben foglal helyet.

A játékosok közül Cristiano Ronaldo szerezte a legtöbb büntetőgólt, 18 kísérletéből 15-ször bemutatta a jellegzetes gólörömét.

Örök riválisa, Lionel Messi 14 tizenegyeséből tizenegyet értékesített, míg Ruud van Nistelrooy 10 büntetőt váltott gólra, másik négyet viszont kihagyott. Azok közül, akik legalább öt büntetőt végezhettek el, Alessandro del Piero és Robert Lewandowski áll a legjobb mutatóval, mindketten hétből hetet lőttek be, és ebben nem számolják a tizenegyespárbajban sorra kerülő büntetőket. A hatékonyság terén Eden Hazard áll a legrosszabbul, aki hét büntetőből csak négyet lőtt be, ez 57 százalék.

A kapusok közül Petr Cech és Iker Casillas a két legnagyobb tizenegyesölő a BL-ben, előbbi tizenegy lövésből ötöt, utóbbi tizenkilenc próbálkozásból kilencet fogott meg,

igaz, Casillas az utolsó nyolc büntetőből egyet sem tudott kivédeni. Összességében a 631 büntetőből 488 lett gól, 38 ment mellé vagy fölé és százhármat védtek ki a kapusok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik