Foci

Kína csúfosan belebukott, hogy be akart szállni az európai fociba

Levonulnak a kínai befektetők az európai futballpályákról – írta keddi számában a Financial Times, amely az Aston Villa egy részének eladásával kapcsolatban közölt összesítésében rávilágított:

az angol labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő együttes tavaly óta már az ötödik európai klub, amelytől kínai tulajdonosai részben vagy teljes egészében megváltak.

Tony Hszia júliusban értékesítette többségi tulajdonát a birminghami klubban, amelynek szurkolói aligha képzelték, hogy a Kínai Kommunista Pártnak beleszólása lesz a 143 éves egyesület sorsának alakulásába – jegyezte meg a brit üzleti napilap. A távol-keleti országban 2017-ben szigorították a külföldi befektetésekre vonatkozó szabályokat, azóta csökkent vagy megszűnt a kínai tulajdonrész többek közt az AC Milanban, az Atlético Madridban, a Slavia Prahában, de még az angol bajnokság negyedik osztályában szereplő Northampton Townban is.

A tőkekiáramlás és a sokszor elhamarkodottnak ítélt befektetések miatt aggódó Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában tavaly augusztusban hoztak a külföldi beruházásokra vonatkozó új szabályokat. Az intézkedés nyomán a sportklubok, a mozik és az ingatlanok korlátozás alá kerültek. Bankárok szerint elképzelhető ugyan, hogy zöld jelzést kapjanak az ilyen külföldi befektetések, de csak akkor, ha rendkívül észszerűnek tűnnek. Egyébiránt a hatóságok „erősen helytelenítik” őket – írta a lap, hozzátéve, hogy további eladásokra lehet számítani kínai részről.

Kínai befektetők több mint 2,5 milliárd dolláros összeget öltek az európai futballba 2014 és 2017 között.

A felsorolt klubok mellett megvették többek közt az olasz Internazionalét, de más, kisebb egyesületeket is, például a francia másodosztályban. A rohamot csak fokozta, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ben nagyra szóló terveket jelentett be Kína felemelkedéséről a labdarúgás világában. A kínai kormányzat azonban hamar rájött, hogy a tőkekiáramlás nincs hasznára a kínai futballnak – idézte a Financial Times a pekingi China Sports Insider honlap vezetőjét.

Kína a fociban is nagyhatalom lenne
Robbanásszerű fejlődésen mehet keresztül az ország labdarúgása.

A Pinsent Masons globális ügyvédi iroda egyik sportjogásza pedig rávilágított: több kínai befektetőnek jelentős adósságok is a nyakába szakadtak a vásárlással, így volt ez az Aston Villa és az AC Milan esetében is.

Li Jong-hong, aki tavaly áprilisban 740 millió euróért vette meg a milánói klubot Silvio Berlusconitól, épp ebben a hónapban vesztette el az irányítást felette az Elliot Management amerikai alapkezelővel szemben, mert nem tudott visszafizetni egy több mint 300 millió eurós kölcsönt.

Amerikai tulajdonba került az AC Milan
Az amerikai Elliott Management befektetési alap tulajdonába került az AC Milan labdarúgóklub.

A Northampton kínai tulajdonosai mindössze kilenc hónap után adták el a klubot az előző tulajdonosoknak a szigorítások miatt. Az Atlético Madrid esete kissé eltérő: a Wanda csoport némi profittal szállt ki és adta el 17 százalékos tulajdonrészét februárban.

Szakértők felhívták a figyelmet, hogy 2022-ben Pekingben rendezik a téli olimpiát, a kínai befektetőktől pedig vélhetően elvárják, hogy inkább arra összpontosítsák erőforrásaikat.

Nyitókép: Paul Currie / BACKPAGE IMAGES Ltd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik