Foci

Vb 2018: a siker és a kudarckapitány is marad a helyén

Sztanyiszlav Csercseszov marad a hazai rendezésű világbajnokságon negyeddöntős orosz labdarúgó-válogatott élén. Tite is hosszabbított Brazíliában.

Oroszország

Azok után, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a legalacsonyabb világranglista helyezéssel vágott neki a hazai rendezésű vb-nek, nyugodtan lehet meglepetésnek nevezni, hogy végezetül a negyeddöntőig menetelt.

Kiváltképp, hogy a 16 között a spanyol válogatottat búcsúztatta büntetőpárbajban és végül csak az ezüstérmes horvát válogatott tudta megállítani.

A sikeredző, Sztanyiszlav Csercseszov, a csalódást keltő 2016-os Eb-t követően ült le az orosz kispadra, két év alatt rázta rendbe a „Szbornaját”. Mindeddig kérdéses volt azonban, folytathatja-e a válogatott élén a munkát, azonban szerdán Nyikita Szimonjan, az orosz szövetség alelnöke úgy fogalmazott: „Természetesen ő folytatja a munkát”.

Az alelnök további részleteket nem közölt. Pavel Kolobkov sportminiszter – korábbi párbajtőrvívó olimpiai bajnok – üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, a negyeddöntőbe jutás jelezte, hogy “jó az irány” a nemzeti csapatnál.

Brazília

Brazília is negyeddöntőben búcsúzott, de micsoda különbség: míg az orosz válogatottnak ez legnagyobb vb-sikere – 1966-ban még Szovjetunióként lett negyedik a válogatott –, addig Neymarék kudarcként élték meg a Belgium ellen 2-1-re elvesztett negyeddöntőt.

A brazil szövetség (CBF) ennek ellenére újabb négy évre, azaz 2022-ig szóló szerződést írt alá Titével, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával.

A közös munka folytatása korántsem általános Brazíliában Claudio Coutinho, az 1977 és 1980 közötti kapitány után Tite az első, aki egy világbajnokság után marad a válogatott élén. Rogério Caboclo a szövetség igazgatója azzal indokolta döntésüket, hogy hosszú távú projektben gondolkodnak, mert reményeik szerint ez hozza meg a várt eredményeket.

Az 57 éves Tite 2016 júniusában került a válogatott élére. Azóta 26 mérkőzésből 20-at megnyert a csapata, s négy döntetlen mellett csak két vereséget szenvedett el. A szakember következő feladata az lesz, hogy sikeresen irányítsa a brazil válogatottat jövőre a hazai rendezésű Copa Américán.

(Nyitókép: Sztanyiszlav Csercseszov Roman Zobninnak magyaráz Szocsiban, a Horvátország elleni negyeddöntő alkalmával AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik