Foci

Paul Pogba olyan beszédet mondott a vébédöntő előtt, hogy azt hallani kell

Bár Hugo Lloris volt a világbajnok francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, nem ő, hanem a tornán végig kiemelkedően játszó Paul Pogba mondott beszédet a csapattársaknak a vasárnapi, moszkvai döntő előtt. Az erről készült felvétel azóta bejárta a fél világot:

Nem akarok túl sokat beszélni, mindannyian tudjuk, miért vagyunk itt és mit akarunk. Hogy min mentünk keresztül? Mind tudjuk. Látom a szívünkben és a szemünkben is a koncentráltságot, de egy dolgot nem szabad elfelejtenünk: 90 percre vagyunk attól, hogy történelmet írjunk. 90 perc, egy mérkőzés. Sok meccset játszottatok már életetek során, de ez az egy mindent megváltoztat. Egy találkozó, ami átírja a történelmet: két csapat, egy trófea. Ők ugyanolyanok, mint mi. Ők is akarják ezt a trófeát. Elvesztettünk már egy döntőt, és ezt érezzük itt [a szívére teszi a kezét] és sosem felejtjük, de ma nem engedjük, hogy valaki elvegye azt, ami a miénk. Nézzetek egymásra: nem engedhetjük, hogy elvegyék, ami a miénk. Azt akarom, hogy ma minden francia agyába belevéssük magunkat, és a gyerekeik, az unokáik és a dédunokáik emlékezetébe is. Ma 90 percünk van arra, hogy történelmet írjunk. Végignézek rajtatok: nem akarom, hogy hangosan üvöltsünk, azt akarom, harcosokként menjünk fel a pályára, vezérekként és azt szeretném, hogy sírva térjünk vissza az öltözőbe, de az örömtől és nem a bánattól, örömünkben öleljük majd egymást. Gyerünk, fiúk!

Franciaország aztán kiment a pályára és 4-2-re legyőzte Horvátországot, ezzel az ország történetében második alkalommal megnyerte a világbajnokságot.

Pogba szövegei nagyot mennek manapság, most került elő az is, miket mondott Argentína elleni nyolcaddöntő előtt. Bár káromkodott rendesen, úgy fest, ez kellett, csapata 1-2-es hátrányból fordítva nyert 4-3-ra és jutott tovább.

Én nem megyek haza ma este. Egyikünk sem megy haza. Holnap is itt leszünk, a hotelünkben és ugyanazt a kurva tésztát fogjuk enni, mint eddig. Azt akarom, hogy boldogok legyünk, amikor ez az egész véget ér. Mindenkire szükségem van. Addig kell hajtanunk a pályán, míg bele nem halunk. Kint együtt vagyunk. Jófiúk, harcosok. Katonák. Kimegyünk, és kinyírjuk az argentinokat. Messi vagy nem Messi – le se szarjuk. Mi világbajnokságot akarunk nyerni, és ahhoz ezen túl kell esnünk.

Nyitókép: Matthias Hangst/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik