Foci

A Fradi eltörölné a piszkos múltat

A Ferencváros, mint polgári klub, hét alapítója közt négy zsidó származású tag található, ehhez képest a klub közelmúltjára inkább a szélsőjobboldali bélyeg ragadt rá. A tábor egy részének rigmusai, drapériái erősítettek rá erre masszívan. Akadt is ebből probléma, büntetés, eltiltás bőséggel.

A zöld-fehérek vezetése az elmúlt években sokat tett azért, hogy kiszűrje, távol tartsa a renitenseket, és újra megteremtse a polgári légkört.

A legújabb akciójuk apropóját maga az UEFA adta, lévén volt kegyes összesorsolni a Fradit Izrael egyik kirakatcsapatával, a Maccabi Tel-Avivval az Európa Liga első csoportkörében.

A Fradi ezt alkalmat használta fel arra, hogy az első mérkőzés kezdő sípszava előtt másfél órával, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) közösen megemlékezzenek, ahogy fogalmaztak: A mi hősünkről – Tóth „Potya” Istvánról.

A Ferencváros kiemelkedő játékosa és első hivatásos edzője 1944-ben az üldözöttek mellé állt, társaival több száz zsidót mentettek meg a biztos haláltól. Miután a németek leleplezték Tóth „Potya” István embermentő akcióját, átadták a nyilasoknak, akik Budapest ostroma alatt, napokkal a harcok befejezése előtt kivégezték.

A Maccabi elleni párharc első mérkőzése 19 órakor kezdődik a Groupama Arénában.

A nyitókép Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Ben Mansford, a Maccabi Tel-Aviv vezérigazgatója, Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora Tóth István, Tóth „Potya” István, a Ferencváros egykori edzőjének unokája és Kubatov Gábor, Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke az edzőről tartott megemlékezésen Fradi Múzeumban. Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik