Ezek voltak Zidane legjobb és legrosszabb pillanatai a Realnál

Van, akinek egy évtized sem elég hozzá, Zinédine Zidane viszont két és fél év alatt is legenda lett a Real Madridnál. Elmondjuk, miért, és kifejtjük azt is, mi miatt lehet hiányérzete.
Kapcsolódó cikkek

Van, akinek egy évtized sem elég hozzá, Zinédine Zidane viszont két és fél év alatt is legenda lett a Real Madridnál. Persze Zidane már játékosként is tett azért, hogy kellemes emlékeket ébresszen a Real-drukkerekben, a 2002-es, Leverkusen elleni BL-döntőn szerzett gólja például önmagában elég muníciót adott, hogy rendszeresen emlegessék.

Zidane 2016 januárjában, Rafa Benítez menesztése után vette át a klubot, és két és fél évvel később a klub történetének második legeredményesebb edzőjeként távozik.

A megszerezhető 13 trófeából kilencet megnyert vele a Real, csak Miguel Munoz volt termékenyebb nála, aki 14 szezon alatt kilenc bajnokságot, két Király-kupát, két BEK-et és egy Világkupát söpört be.

Egy búcsú mindig alkalmat ad az összegzésre, úgyhogy összegyűjtöttük Zidane öt legjobb és legrosszabb pillanatát a Real kispadján.

Amikre szívesen emlékezik majd vissza:

1. Az első mindenből különleges, csókból is, pofonból is, hát még BL-győzelemből. A 2016 tavaszán bemutatott nagy menetelés közben azért párszor rezgett a léc, a Wolfsburg például majdnem csodát tett a nyolc között, de a visszavágón jött Cristiano Ronaldo, aki Ludas Matyi módjára háromszor verte le a németeken az első meccs okozta sérelmeket.

A döntő sem volt sima, egy lesről született Sergio Ramos-gól és egy lécre bombázott Antoine Griezmann-tizenegyes is kellett hozzá,

hogy a felek eljussanak a büntetőpárbajig, ahol viszont irigylésre méltó higgadtsággal rúgták be a realosok mind az öt kísérletet.

2. A bajnoki címmel végződő 2016-2017-es idényből nehéz egyetlen mérkőzést kiemelni, de ha mégis választani kell, akkor a Deportivo La Coruna otthonában aratott 6-2-es győzelmet idézzük fel – három nappal azután, hogy a Real hazai pályán 3-2-re kikapott a Barcelonától.

Azzal a győzelemmel a Barcelona a jobb egymás elleni mérlegnek köszönhetően átvette a vezetést a tabellán, de a Real, amelynek eggyel több meccse volt még hátra, nem zuhant össze az elbukott rangadó után.

A Depor ellen Álvaro Morata már az első percben megadta az alaphangot, majd jött a Valencia elleni 2-1, aztán a Granada, a Sevilla és a Celta Vigo is kapott egy négyest, a Málaga elleni 2-0 pedig már bajnoki címet ért.

3. Zidane második BL-döntőjében egy Cristiano Ronaldóval feltétlenül jobb volt a Real Madrid a Juventusnál, hiszen a portugál klasszis 0-0-nál és 2-1-nél is betalált, de a körülmények is a madridiak kezére játszottak, Casemiro megpattanó lövése például elég valószínűtlen röppálya után kötött ki Gigi Buffon kapujában.

A Juve öltözőjében ráadásul a hírek szerint a szünetben pofozkodásig fajuló balhé volt,

mindenesetre a vége 4-1 lett, ami nagyon simának tűnik, és évek múltán valószínűleg a többségnek már úgyis csak az eredmény marad meg.

4. A tavaly nyári spanyol Szuperkupa-döntő mindkét meccsén olyan dominanciát mutatott be a Real Madrid, hogy a Barcelona-drukkerek kétségbe estek, mi lesz így a szezonnal.

Az 5-1-es összesítés egyáltalán nem volt túlzó, és ami igazán értékessé tette a Real győzelmét, hogy a párharc nagy részét Ronaldo nélkül hozta le a csapat, aki az első meccsen beállt és gólt is szerzett ugyan, de kiállították, így a visszavágón nélküle született meg a 2-0-s siker. Marco Asensio viszont a Nou Campban

és a Bernabéuban is akkora gólt lőtt, hogy akkor még úgy nézett ki, ez a szezon róla fog szólni.

5. Amikor a Real a Tottenham mögött végezve csoportmásodik lett, és megkapta a 16 között a PSG-t, sokan temették a spanyolokat, mondván, itt az idő az őrségváltásra. Aztán mégis maradt a status quo, bár azért voltak meleg pillanatok a Real-számára az egyenes kieséses szakaszban, erről lejjebb még értekezni fogunk.

Mindenesetre annál kevés göröngyösebb út létezik a BL-győzelemig, ha közben a PSG, Juventus, Bayern, Liverpool négyes jön szembe,

de a Real idén minden akadályt átugrott, még akkor is, ha lábjegyzetként sokan megjegyzik majd, hogy az ellenfél legjobbjának sérülése, két orbitális kapushiba, valamint néhány bírói ítélet is a malmára hajtotta a vizet.

Amiket legszívesebben elfelejtene:

1. Búcsúbeszédében Zidane a Leganés elleni kupakiesést jelölte meg a szezon legfájdalmasabb történéseként. Az a vereség valóban sokkolóan hatott, hiszen Real 1-0-ra győzött a kiscsapat otthonában, páholyban érezhette magát, mégis sikerült a visszavágót otthon elbukni 2-1-re. Pedig nem a C csapat játszott, Karim Benzema, Sergio Ramos, Isco, Lucas Vázquez és Asensio is kezdő volt, de így sem ment, először fordult elő, hogy idegenbeli győzelem után otthon essen ki a Real a kupából.

2. A Juventus elleni idei BL-párharc egyszerre hozta el a mennyet és a poklot a Real számára. A Ronaldo csodás ollózós góljával megfűszerezett első meccsen minden tökéletesen alakult,

majd jött a rémálomszerű visszavágó, ahol a spanyolok mintha teljesen leblokkoltak volna attól, hogy a Juve elhitte, innen is vissza lehet még hozni a párharcot.

A végén aztán a Lucas Vázquez-Mehdi Benatia ütközés után befújt tizenegyessel még lehetett fokozni a drámát, és a Real végül továbbment ugyan, de nem tévedünk nagyot, ha azt tippeljük, sok drukkernek volt keserű a szájíze.

3. A spanyol Szuperkupa-döntő hozott ugyan egy trófeát a Realnak, viszont könnyen lehet, hogy el is vitt egy másikat, egy jóval fontosabbat. Ronaldo ugyanis a kiállítása miatt a bajnokság első négy fordulójában nem játszhatott, a csapat pedig ekkor már nem a Barca elleni arcát mutatta, és eldobott két-két pontot a két valenciai csapat elleni döntetlenekkel.

Aztán Ronaldo visszatért, de a Betis ellen hiába lőtte körbe a kaput, vereség lett a vége,

és végül az egész ősze ilyen szenvedős lett, pedig ezzel párhuzamosan a BL-ben szórta a gólokat.

Úgyhogy Zidane talán megbánta, hogy a Szuperkupa-döntőn végül csereként beküldte Cét, mert a vezér nélkül beragadt a szezon rajtjánál a Real. Miközben a Barca tanult a Szuperkupa-döntőben benyelt gyomrosból, és majdnem veretlenül játszotta végig a bajnokságot.

4. A Barca elleni meccseket akár külön kategóriába is gyűjthetjük, a nyári Szuperkupa-döntő két felvonásán kívül ötször feszültek egymásnak a felek, és bár Zidane-nal rögtön az elsőt megnyerte a Real, utána csak két döntetlenre és két vereségre futotta. Főleg a karácsony előtt egy nappal játszott madridi meccs volt csúnya, annak 0-3 lett a vége, igaz, Dani Carvajal kiállításáig kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok.

5. Zidane a BL-t, a bajnokságot, a spanyol és európai Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokságot is kipipálta, a Király-kupa maradt az egyetlen terep, abból nem arathatta le a babérokat. A Leganés elleni kiesésről már szóltunk, de a 2016-2017-es idényben is fájó pont lehetett a kupakiesés, mert akkor is a negyeddöntőben fogyott ki a szufla a csapatból, csak akkor a Celta Vigo gyűjtötte be az értékes skalpot.

Igaz, ebben a két esetben legalább a pályán dőltek el a dolgok, nem úgy, mint a 2015-2016-os kupakiírásban, amikor Gyenisz Cserisev jogosulatlan szereplése miatt már a 32 között kiesett az akkor még Benítez által irányított Real. Az 1993-as kupasiker óta mindössze kétszer nyerte meg a sorozatot a madridi klub, de kit zavar ez, ha közben beesett nyolc bajnoki cím és hat BL-diadal?