Foci

Bombagól a Real Madridnak, végre van egy csatárzsenink

Itthon védőt faragtak volna belőle, Belgiumban az egyik legnagyobb csatártehetség lett. Portré a 11. Puskás-Suzuki Kupa magyar gólkirályáról.

Írhatnánk azt, hogy magyar csatár szomorította el Orbán Viktort a felcsúti 11. Puskás-Suzuki Kupa döntőjében, de nem tesszük, mert a miniszterelnök, mint futballszurkoló egészen biztosan nem lett szomorú attól, hogy ezüstérmet szerzett a Puskás, ráadásul végre látott egy olyan magyar tehetséget, aki a torna gólkirálya lett és minden bizonnyal 3-4 év múlva olyan Európa-klasszis csatár válik belőle, akiért euró milliókkal a táskában állnak majd sorban a nagy klubok.

Orbán Viktor egyedül azért lehet szomorú, mert nevezett Németh András nem a két résztvevő magyar csapat – Honvéd, Puskás – egyikében, hanem a KRC Genk nála egy évvel idősebb csapatában szomorítja az ellenfeleket és

eddigi pályaíve iskolapéldája a magyar, egészen pontosan a Vasas Kubala Akadémia korosztályos edzői kar rossz szemléletének, szakmai vakságának.

Németh András (kékben, középen) épp megtartja a labdát Fotó: pfla.hu

Németh András édesapja magyar, édesanyja dél-afrikai. 2002. november 15-én született, és egész hosszú ideig nevelkedett a Vasas Kubala Akadémia pasaréti részlegénél, majd amikor a hangsúly átkerült a Fáy utcába, ő is költözött.

A srác sebességével, ütemérzékével, harmonikus mozgásával egész fiatalon kilógott korosztályából. Képes volt végigszlalomozni a pályán, majd góllal befejezni az akciót akár az egy évvel idősebbek közt is.  Bármely poszton játszatták, rendre megoldotta feladatát, de látszott rajta, igazából a támadó harmadban érzi otthon magát.

Németh Andrásra a Real Madrid francia válogatott belső védője után mégis a Varene becenév ragadt. Nem véletlenül. Hiába a támadó vér, Fáy utcai edzői rendre a védelem tengelyében – a jobb, vagy a bal oldalán – számítottak rá, kortársai ezért, a nyilvánvaló hasonlóság mellett a posztazonosság miatt akasztották rá a megtisztelő becenevet.

Edzői a gól megakadályozásának eszközét látták benne első sorban, nem pedig a megszerzését, mert a ma már vagy 185 centi magas srác atletikus képessége okán bárkit, bármilyen helyzetből utolért és leszerelt. Nem ott játszatták, ahol a gyerek képességei idővel igazán kidomborodhattak volna, hanem ott, ahol éppen szükség volt rá.

Németh András Nagy Sándor mentorállásának köszönhetően 6-7 PSV Eindhoven próbajáték után 2016. nyarán mégis a Genknél kötött ki, mert 16 év alattiként a családnak is költözni kellett, munkavállalási engedélyt kellett felmutatnia és az a mérnök édesapának Belgiumban sikerült.

A belgák rögtön előre vezényelték, mert a gólt látták meg benne. Olyan támadót fogtak, aki mostani torna hosszú hétvégén előbb a Real Madrid 2001-eseinek lőtt elképesztő nagy gólt – videón 0:25-től –,

majd a döntőben pazar mozdulattal bólintotta pont a házigazda Puskás Akadémia hálójába a labdát (0:55-től).

Németh András a lehető legjobb helyen van Genkben. A belga utánpótlásképzés, játékos menedzselés hatékonyságáról tökéletes képet mutat a világbajnokságra is kijutó válogatottjuk. A keret játékosainak összértéke 750,75 millió euró, és annyira erős, hogy Roberto Martínez szövetségi kapitány megengedheti magának, hogy kihagyja a BL-elődöntős AS Roma egyik sztárját, a 45 millió eurós  Radja Nainggolant.

Jó példaként lebeghet a Németh-család szeme előtt Thibaut Courtois esete is, aki már tizenévesen kiszorította Köteles Lászlót a Genk kapujából, de csak addig, amíg több millió euróért el nem adták a Chelsea-inek. Úgy tudni, Némethet továbbra is figyelik nevesebb holland, de már angol klubok is.

Végeredmény – Puskás Suzuki Kupa, döntő

Puskás Akadémia–KRC Genk 1–3 (0–1)
Gólszerző:
Komáromi (57.), illetve Németh (31.), Ardjouma (43.), Limbombe (61.)

Puskás Akadémia: Ásványi – Dankó, Koch, Posztobányi, Körmendi – Radics, Sipos, Kocsis (Komáromi), Magyar (Papp M.) – Skribek (Nagy Z.), Papp L. (Papp M.)

KRC Genk: Seppe – Ardjouma, Coomans (Bahadir), Leliendal, Youri – Balouk (Cappelletti), Theo (Van Rosmalen), El Basra, Limbombe – Takidine (Boujemaoui), Németh

A 2018-as Puskás–Suzuki-kupa végeredménye:

1. KRC Genk
2. Puskás Akadémia
3. CR Flamengo
4. Sporting CP
5. Real Madrid CF
6. FC Bayern München
7. Panathinaikosz
8. Budapest Honvéd

Egyéni díjak:

A legjobb játékos: Reinier Jesus Carvalho (Flamengo)
Gólkirály: Németh András (KRC Genk)
A legjobb kapus: Bastians Seppe (KRC Genk)

A torna álomcsapata:

Bastians Seppe (KRC Genk) – Carlos Silva (Sporting CP), Julio Rafael Escorcia (Real Madrid CF), José Ítalo (CR Flamengo) – Sipos Zoltán (Puskás Akadémia), Radics Márton (Puskás Akadémia), Félix Correia (Sporting CP), Ilias Takidine (KRC Genk) – Reinier (Flamengo), Német András (KRC Genk), Alex Bazdrigiannis (FC Bayern München)

Kiemelt fotó: pfla.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik