Foci

A Puskás Akadémia legyőzte nagynevű ellenfelét, a Flamengót

Magyar sikert hozott 11. Puskás–Suzuki-kupa csütörtöki nyitómérkőzése. A Puskás Akadémia U17-es csapata legyőzte nagynevű brazil ellenfelét, a Flamengo hasonló korú srácait (1-0).

Jegyezzük meg ezt a napot, mert magyar csapat mostanság ritkán futballozhat brazillal. Ráadásul a két ország labdarúgóinak átlagos futballtudás-szintje olyan távolságban áll egymástól, mint maga a két ország, amely mutatja, a felcsúti fiatalok sikere igazán elismerésre méltó.

Ahogy az a szabadrúgásgól is, amit Skribek buktatása után Magyar Zsolt a 13. percben, vagy 24 méterről, csavart a Flamengo kapujába – bizony isten egy felnőtt labdarúgónak is becsületére vált volna.

A pazar siker ellenére azért némi félsszel nézünk a jövőbe. A Flamengo ontja az olyan játékosokat, akikből később Európa-, világklasszis lesz. Minden bizonnyal 4-6 év múlva érdemes lesz visszatekinteni és a mostani eredménysor alatt látható vesztes csapatnévsort visszaolvasni, mert egészen biztosan lesz benne olyan név, aki valamelyik európai topbajnokság topcsapatában kergeti majd a labdát.

Az az általános nézet, hogy a sportban a rendszer, a szemlélet és szakmai vonal váltás, ha megfelelő forrással is párosul, úgy 12-15 éven belül kell felmutatható eredményt hozzon.

Ugyan a Puskás Akadémiát 13 éve, 2005-ben alapították, ez már a 11. Suzuki Kupa, mégis, összesen kettő olyan játékost tudnak felmutatni, akik néhány évig Felcsúton pallérozódtak és jeles felnőtt karriert futottak be. Sallai Roland Cipruson, az  APÓ Ellínonban játszik, míg Kleinheisler László Kazahsztánban, az FC Astana labdarúgója.

A kettő ugyan több a nullánál, de a felcsúti utánpótlásstratégia és nevelőmunka elmúlt éveinek csapongását, átlagos minőségét pontosan összegzi. Bízzunk benne, hogy a mostani U17-esek közül több lesz.

Eredmények – 1. forduló

A csoport:
Puskás Akadémia-Flamengo (brazil) 1-0 (1-0)
Gól:
Nagy (13.)

Flamengo: Joao Fernando – Braian (Bruno Gabriel), Natan, Lucas, Jose Italo (Sidney) – Lucas Gabriel, Joao Victor, Yuri, Reinier – Rodrigo, Rhyan

Puskás Akadémia: Ásványi – Gáspár, Koch, Papp M. (Posztobányi), Körmendi – Sipos (Nagy Z.), Radics, Kocsis, Magyar – Papp L. (Komáromi), Skribek (Horog)

Bayern München (német)-Panathinaikosz (görög) 4-2 (1-1)

B csoport:
KRC Genk (belga)-Sporting CP (portugál) 2-0 (1-0)

Fotó: pfla.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik