Foci

Nem csak egy varázsló, egy korszak is búcsúzik Andrés Iniestával

Andrés Iniesta elköszönt, személyében az egyik legsokoldalúbb, legjobb játékost és egy fantasztikus embert veszít el az európai labdarúgás. Nélküle nincs a ma ismert Barcelona, sem a néhány éve mindent letaroló spanyol válogatott. Egyike az utolsó La Massia legendáknak, jelenléte, klasszisa egyszerűen pótolhatatlan. Egy nagybetűs zseni, egy igazi példakép.

Mezei szurkolóként, netán futball-fanatikusként az elmúlt néhány évben nem panaszkodhattunk: el voltunk kényesztetve. Többek között olyan klasszisok uralták a legjobb csapatok középpályáit, mint Xavi Hernandez, Andrea Pirlo, Steven Gerrard vagy Frank Lampard. Az elébb felsorolt játékosok ma már legendák, akikre jó szívvel emlékezünk vissza. Egy hosszú, ám annál fontosabb korszak legmeghatározóbb szereplőiről beszélünk.

Ennek a peridóusnak az utolsó szuperklasszisa épp most jelentette be, hogy távozik az európai porondról, 22 év után lelép Barcelonából. 

A 33 éves Andrés Iniesta az egyik legelegánsabb játékos, aki valaha pályára lépett, karizmatikus, szerethető figura, a csapattársak, az ellenfelek, de még az ellenszurkolók is maximális tisztelettel vannak felé. A mai fiatalokat látva már-már nehéz elhinni, de neki nem voltak botrányai, csendes munkásemberként dolgozott, nem követelt magának rivaldafényt, nem celebritás, a pályán nem dobálta magát, nem színészkedett.

Mindent megnyert, amit meg lehet nyerni, csak az Aranylabda hiányzik a gyűjteményéből. 2010-ben nagyon közel állt hozzá, hogy ő kapja a legértékesebb egyéni elismerést, de egy olyan korszakban, ahol ott van Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, nem elég náluk is jobban játszani, a médiát is meg kell győzni erről, hiszen valahogy el kell adni a címlapokat.

Iniesta személyében egy régivágású, kivételesen intelligens ember, egy példakép búcsúzik. Rossz hír a nemzetközi labdarúgásnak, hogy alig maradt valaki abból a generációból, amelyik még valójában a sportért, nem a csillogásért és a pénzért játszott.

A legendás páros

Andrés Iniestát 12 éves korában, egy tornán fedezte fel magának Spanyolország. A kis falucskából, Fuentealbillából származó, alacsony kis fiúért a legjobb csapatok álltak sorban, de a Barcelonának volt a legnagyobb szerencséje: a klub egyik utánpótlás-edzője ismerte a családot, így meggyőzte őket arról, hogy fiúknak a katalán akadémián, a La Masián lesz a legjobb helye.

A kezdet nem volt könnyű. Elég híres az az anekdota, amely Iniesta első napjáról szól Barcelonában. Állítólag a végletekig megszeppent, szégyellős srác egész nap sírt, annyira honvágya volt. Aztán hamar beilleszkedett, az U15-ös csapatot már csapatkapitányként vezette Nike Kupa-győzelemig: stílusosan, az ő gólja döntött az aranyéremről. Későbbi edzője, a Manchester City jelenlegi menedzsere, a Barcelona akkori sztárja, Pep Guardiola meg is jegyezte anno a klub 19 éves reménységének, Xavi Hernandeznek.

Te fogsz engem nyugdíjba vonultatni, de most mondom, téged meg Iniesta fog

mondta Guardiola, akivel kapcsolatban érdemes megemlíteni másik elhiresült üzenetét, amelyet az egész csapatnak címzett Iniesta első, a nagyok között eltöltött edzése után. Úgy fogalmazott, „emlékezzetek erre a napra; a napra, amikor először játszhattatok Andréssal.”

22 év összeállítása:

Ezek után egyenes út vezetett főszereplőnk számára az első csapatba, a 2006-2007-es szezontól már megkérdőjelezhetetlen kezdőjátékossá lépett elő az idő közben a világ egyik legjobbjává váló Xavi mellé, a középpálya közepén. A történetet pedig ismerjük, a Xavi-Iniesta páros minden idők egyik, ha nem a legjobbja.

Fotó: David Ramos/Getty Images

A duó egészen 2015-ig, Xavi távozásáig játszott együtt, addig a bajnokságban és a válogatottal is letarolták a világot. Négy-négy Bajnokok Ligája-győzelmet, egy világbajnoki-aranyérmet (2010), két Európa-bajnokságot (2008, 2012) és számtalan egyéb trófeát eredményezett a közös munka.

Nem tudom pontosan kifejezni, mit is gondolok Xaviról, a játékosról és Xaviról, az emberről. Páratlan személyiség a pályán és azon kívül is

mondta Iniesta barátjáról, régi csapattársáról, másik feléről.

Minden megváltozik

A modernkori Barcelona 2008 és 2012 között, Pep Guardiola irányítása alatt élte aranykorát. Sokak szerint minden idők legjobb csapatát tette össze a spanyol menedzser, ám ha esetleg ezzel nem is értünk egyet, az biztos, hogy legalábbis korszakalkotó volt az a labdabirtoklásra, kispasszokra épülő játék – a tiki-taka – , amelyet akkor játszott a katalán klub.

Guardiola örökségét egykori másodedzője, Tito Vilanova vitte tovább, ám súlyos betegség után, 2014 áprilisában elhunyt. Vilanova után a Barcelona már nem mindig tudott olyan hatékonyan teljesíteni, a csapat folyamatosan átalakulóban van és volt. Jönnek a fiatalok, őket be kellene építeni egy rendszerbe, miközben a régiek kiöregedtek, távoztak vagy visszavonultak – egy szóval, nincs könnyű helyzetben a mindenkori Barcelona-vezetőedző.

Nincs már Carles Puyol, nincs Dani Alves, nincs a már említett Xavi, nincs egy sor hasznos kiegészítő és most nem lesz már Andrés Iniesta sem.

Az egyetlen biztos pont az idén 31 éves Lionel Messi. Az ötszörös aranylabdás sztárra még lehet építeni, számtalanszor bebizonyította, hogy képes megújulni, képes szintet lépni. A továbbiakban nagy segítségére lehet ebben Ousmane Dembelé és Philippe Coutinho, akikért vagyonokat fizetett a Barca 2017 nyarán. Ők lehetnek azok a játékosok, akik a megfelelő átmenetet jelenthezik a régi és az új korszak között. Ott van még Ivan Rakitic, aki nagyszerű szezonokat hoz a katalánoknál.

Fotó: Quality Sport Images/Getty Images

Ám hiába a jó nevek, még egy olyat, mint Iniesta nehéz lesz kinevelni, vagy negtalálni. Ámulat volt őt nézni, ahogy az SI újságírója írja, minden egyes meccsen leckét kaptunk tőle. A sporttörténelemben csak nagyon kevesen rendelkeztek olyan futballaggyal, szemmel, mint amilyen neki van. Ha azt mondjuk, ezerévente születik egy Messi, akkor nyugodtan kijelenthetjük, ezerévente születik egy Iniesta.

Andrés, köszönöm ezt a sokévnyi közös futballt. Megtiszteltetés a te oldaladon játszani, és hogy megannyi feledhetetlen közös emlékünk van. A legjobbakat kívánom neked. Fenomén vagy pályán belül és kívül egyaránt. Hiányozni fogsz nekünk

írta búcsúzóul Lionel Messi.

És basszus, tényleg nagyon fog hiányozni.

Andrés Iniesta

Született: 1984.05.11, Fuentealbilla
Válogatottság/gól: 125/13
Klubcsapatai: 1996-2018: FC Barcelona

Sikerei:

UEFA Bajnokok Ligája (4): 2006, 2009, 2011, 2015
UEFA Szuperkupa (2): 2011, 2015
FIFA Klubvilégbajnokság (3): 2009, 2011, 2015
Spanyol bajnokság (8): 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016
Spanyol Kupa (6): 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018
Spanyol-szuperkupa (6): 2005, 2006, 2010, 2011, 2013, 2016
Világbajnokság (1): 2010
Európa-bajnokság (2): 2008, 2012

Ajánlott videó

Olvasói sztorik