Foci

Ázsiai milliárdosok írnák újra a világ labdarúgását

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) mérlegeli a klubvilágbajnokság eladását; ha ez megtörténne, először válna meg teljesen valamely tornájának a rendezési jogaitól.

A New York Times szerint Gianni Infantino elnök márciusban arról tájékoztatta a FIFA vezetőtestületét, a tanácsot, hogy egy konzorcium 25 milliárd dollárt kínál és két versenysorozat iránt érdeklődik. Az ázsiai befektetők csoportja a kibővített klubvilágbajnokság mellett létrehozna egy globális ligát a válogatottak számára, és meghatározná a tornák, a mérkőzések helyszíneit is.

Infantino kevés részletet árult el az ajánlatról, nem fedte fel az érdeklődőket, viszont közölte, hogy gyors választ várnak. A tanács úgy foglalt állást: további információkra van szüksége, hogy érdemben foglalkozhasson a javaslattal.

A megállapodás példátlan lenne, ugyanis a FIFA korábban soha nem adta át teljes mértékben az események lebonyolításának jogát, ez a szövetség üzleti modelljének komoly változását jelentené. A tekintélyes amerikai újság cikke kiemeli, az üzlet segíthetne Infantinónak, aki 2016-ban, elnökké választása előtt a FIFA bevételeinek és nyereségének növelését ígérte.

A klubvilágbajnokság megrendezése iránt korábban Kína és Szaúd-Arábia is érdeklődött.

Az évente sorra kerülő tornán hét csapat vesz részt, a kontinensek legjobbjai, illetve a házigazda ország bajnoka. A tervek szerint az átalakítás után négy évenként kerülne sorra, először 2021-ben, és a mezőnyben minimum 12 európai csapat szerepelne, a sportág leggazdagabb és legnépszerűbb klubjai.

Az európai sportvezetők nem szimpatizálnak az ötlettel, mert szerintük a torna a Bajnokok Ligája riválisa lenne. Az Európa 230 legbefolyásosabb klubját tömörítő szervezet (ECA) márciusban kijelentette, hogy 2024 előtt nem jöhet létre új versenysorozat, mert a klubok kevesebb mérkőzést szeretnének a futballisták egészségének védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik