Foci

Az U21-es válogatott kiütötte Ciprust

2019-ben, Olaszországban és San Martinóban rendezik meg az U21-es Európa-bajnokságot, amelyen 12 csapat vehet majd részt. A házigazda jogán Olaszország lehet ott, továbbá a kilenc csoportgyőztes és a négy legjobb csoportmásodik. Nos, a magyar U21-es válogatott ez utóbbiak valamelyikére pályázik, egy olyan csoportból, ahol Belgium, Törökország, Svédország is ott van Ciprus és Málta mellett ellenfélként.

Ha a felnőtt válogatott egy ilyen hatost fog ki, vajon mekkora esélyt adnánk a továbbjutásra? Tíz százalékot talán?

Ehhez képest belgák hat pont előnnyel vezetik a 6. csoportot – 14 pontosak (4 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség). Igaz két meccsel többet játszottak, mint a szintén vereség szempontjából szűz, a csoport második és harmadik helyén álló svéd (2-2-0, 8 pont), illetve magyar válogatott (2-2-0, 8 pont), de ettől még ők a favoritok, viszont látszik, mi is jó eséllyel pályázunk arra a bizonyos második helyre. Végül is 1996 óta nem voltunk U21-es Eb-n, itt az ideje.

Ilyen előzmények után fogadta Michael Boris szövetségi edző csapata szerda este az Új Hidegkuti Nándor Stadionban azt a Ciprust, amelyet idegenben is 2-0-ra megvert.

1. félidő:

Nos, a fiúknak ezúttal sem okozott gondot az ellenfél. Már a 8. percben megszerezte a magyar válogatott a vezetést. Szoboszlai Dominik kulcspassza után Gazdag Dániel ugratta ki Bíró Bencét, aki hét méterről nem hibázott (1–0).

A 23. percben ugrott talpra újra a Hidegkuti Stadion mintegy 600 nézője, amikor Sallói Dániel adott be tökéletesen Szalai Attila fejére (2-0).

A félidő hajrájára találtak magukra a vendégek, ami előbb egy Szoteriu szólóban és lövében, majd szintén tőle egy fejesben öltött testet.

2. félidő:

A második félidőt rögvest góllal kezdte a magyar csapat. Leonidasz Kirjaku bombázott egy Katona Máté beadást a saját kapujába (3-0). Ezzel meg is adta a folytatáshoz az alaphangot, a következő 15 percben sorjáztak a magyar helyzetek. Paraszkevasz jól tornázott a vendégkapuban. Sorrendben Balogh, Szoboszlai, Gazdag lövését, majd Balogh fejesét és Sallói lövését is kifogta.

Amikor azonban a 75. percben Baloghot a bal oldalon körülvették a ciprusi védők, ezért Zsótér Dontához passzolt, majd az újpesti szélső kettőt tolt befelé és 17 méterről, középről,jobb lábbal elemi erővel ellőtte a labdát a kapu bal oldalába, már ő is tehetetlen volt (4-0).

A magyar válogatott jól játszott, olykor kifejezetten látványos, kombinatív támadásokat vezetett. Az eredmény a vendégekre nézve hízelgő. Legjobbjuk magasan a kapusuk, Paraszkevasz volt. A magyar válogatott az Eb-csoportkör felénél, öt meccs után még mindig veretlen és csoportmásodik. Négy nap múlva, március 26-án pont Belgiumban játsszuk az egyik legfontosabb csoportrangadót. Ott nyilván nehezebb lesz hozni a csütörtök esti színvonalat. De meg kell próbálni. Mert ha meglepetést okozunk és nyerünk, 14 ponttal már mi vezetjük a csoportot.

U21-es Eb-selejtező, 6. csoport, eredmény:

MAGYARORSZÁG–CIPRUS 4–0 (2–0)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, Játékvezető: Harvey (ír)
Magyarország: Demjén – Lenzsér, Kecskés Á., Tóth B. – Katona M., Gazdag, Szoboszlai, Vida M., Szalai A. – Sallói, Bíró B.
Szövetségi edző: Michael Boris

Ciprus: Paraszkevasz – Kirjaku, Adoni, Szoteriu, Wheeler – Pszaltisz, Kiprianu, Spoljarics – Hatzipaszhalisz, Pittasz, Papageorgiu.
Szövetségi edző: Nikosz Androniku
Gólszerző: Bíró B. (8.), Szalai A. (23.), Kirjaku (48., öngól), Zsótér (75.)

A 6. csoport állása:

1. Belgium 6 4 2 10–5 5 14
2. Magyarország 5 3 2 10–3 7 11
3. Svédország 4 2 2 10–4 6 8
4. Ciprus 7 2 5 7–17 –10 6
5. Törökország 5 1 2 2 3–4 –1 5
6. Málta 5 5 3–10 –7 0

A magyar válogatott a Ciprus elleni győzelem előtt pont Cipruson nyer 2-0-ra, hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott Svédországgal és 2–1-re legyőzte Máltát, Törökországban pedig 0-0-ás döntetlent ért el.

A magyar válogatott következő mérkőzése március 26., 20.00, Leuven: Belgium–Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik