Foci

A Ferencváros vezeti Európa egyik negatív futball-statisztikáját

A CIES Football Observatory elkészítette idén is elkészítette azt az átfogó, 31 országot érintő, a saját nevelésű játékosok első csapatba kerülésével foglalkozó statisztikáját, amelyet 2009 óta minden esztendőben.

A kutatás elég szigorú feltételként azt tekinti saját nevelésű játékosnak, aki a 15-21 éves kor között legalább három esztendőt az adott klubban játszott és bajnoki mérkőzésen pályára is lépett annak felnőtt csapatában. Szó, mi szó, nehéz ennek megfelelni, hiszen minden játékos érési folyamata más és más, ezért akad, akit a több játéklehetőség, pont a fejlődés érdekében kölcsönadnak.

A vizsgálat a fenti alapon százalékosan mutatja ki, hogy az adott szezonban a vizsgált egyesület játékosainak hány százalékát teszik ki saját nevelésű labdarúgók.

Az elmúlt kilenc év adatait figyelembe véve kiderült, hogy más és más okból, de egyre inkább mindenki „eladásra” termel; kimutatható, hogy a 2009-ben még 23,2 százalékos mutató 2017-re 18,4-re csökkent.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy európai átlagban adott klub tíz labdarúgójára jutott két saját nevelésű.

Érdekes, bár nem meglepő, hogy kilenc év átlagában a saját nevelésű labdarúgókat foglalkoztató országok listáját Hollandia vezeti 40,8 százalékkal, míg Spanyolország a második 40,7-el. Az már inkább feltűnő, hogy a volt szocialista országok közül egyedül Szlovákia található az élbolyban, a top 6-ban 33 százalékkal, de Magyarország is elég elöl van a maga 25 százalékával.

A kutatók külön vizsgálták azokat a klubokat, amelyek az elmúlt kilenc esztendőben legalább egyszer megnyerték saját hazájuk bajnokságát. Ezt a listát a Barcelona 2012-es bajnokcsapata vezeti 57,7 százaléknyi, azaz több, mint fél csapatnyi saját neveléssel (ez a szám azóta jócskán csökkent). Ezen a listán egyike azon öt klubnak a Ferencváros, amely ugyan nyert bajnokságot (2015/16-ban), de abban az évadban egyáltalán nem szerepelt a feltételrendszernek megfelelő saját nevelés.

Összességében a kutatás megállapítja, hogy a kisebb és a nagyobb kluboknak is fontos az utánpótlásnevelés, de nem első sorban saját célra. A kicsik inkább eladnak, a nagyobbak vesznek is és továbbadnak tehetséges fiatalt szép számmal. Általános tendencia az is, hogy az egyes országok élcsapataiban kevesebb hely jut az akadémiájukról kikerülő labdarúgóknak, kizárólag az extra tehetségek kapnak szerződést, léphetnek pályára a felnőtt csapatban. A kisebb csapatoknál is azért csökken évről évre a százalék, mert ők már fiatalabb korban eladják a tehetségeiket, ezért nem építik be a saját csapatba.

A beszédes grafikonokat itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik