Foci

Ronaldo és Benzema: egymásra utalva

Nincs népszerűtlenebb ember a Real Madrid-szurkolók szemében, mint Karim Benzema. A francia csatár idén alig-alig pötyögteti a gólokat, Zinedine Zidane edző mégis rendre bizalmat szavaz neki, ami nem igazán tetszik a drukkereknek. Benzema nem góljaival, hanem az alázatos csapatember szerepével betonozta be magát a csapatba, de Cristiano Ronaldo őszi gyengélkedése az ő hiányosságait is felerősítette.

Ha találsz magadnak egy nőt, aki úgy megbízik benned, mint ahogy Zidane bízik Benzemában, akkor ő az igazi”

– az egyik futballal foglalkozó internetes oldal ezt a mondatot választotta a hét tweetjének.

A Real Madrid tavalyi szezonja a klub elképesztően sikeres történetéből is kiemelkedik,

hiszen utoljára 1958-ban fordult elő, hogy egy idényen belül a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is sikerült megnyerni.

Ráadásul a trófeahalmozás a mostani szezonban is folytatódott, a Barcelona ellen a spanyol, a Manchester United ellen az európai Szuperkupát nyerte meg a Real, amely a klubvébé döntőjében a brazil Grémiót is elintézte.

A szurkolók mégis meglehetősen kritikusak voltak a csapattal szemben, mivel a Real a bajnokságban messze elmaradt tavalyi formájától,

és ahelyett, hogy a Barcelonával harcolna az aranyéremért, azért kell güriznie, hogy legalább a bronzérmet megcsípje.

Egy ilyen váratlan visszaesés alkalmával mindig beindul a bűnbakkeresés, és itt utalunk vissza a cikk elején idézett mondatra, mivel a Real-drukkerek nagy része össztűz alá vette a csapat francia csatárát, Karim Benzemát, de kijutott a lövedékekből az őt túlzottan védő edzőnek, Zinedine Zidane-nak is.

Benzemával már tavaly sem voltak elégedettek a szurkolók, akik előszeretettel lobogtatták azt a statisztikát, hogy amíg Zidane kedvence a bajnokságban 1914 perc alatt 11 gólig jutott, addig a jórészt csereként bevetett Álvaro Morata 1330 játékperc alatt 15-ször volt eredményes.

Ami a nyáron történt, azt végképp nehéz volt megemésztenie a szurkolóknak, a Real ugyanis könnyű szívvel lemondott Moratáról, ami a Chelsea által ajánlott 65 millió euró fényében még érthető is,

az már kevésbé, hogy a klub nem gondoskodott a pótlásáráról.

Persze valahol érthető Zidane gondolkodása, ha az embernek a csapatában ott van a minden szezonban megbízhatóan termelő Cristiano Ronaldo, akkor nem biztos, hogy szeretne egy új fiút hozni, aki aztán megzavarhatja az erőviszonyokat, hiszen az nem kérdés, hogy a portugál a falkavezér, akihez a többieknek igazodniuk kell, legalábbis ha arról van szó, kire épüljön a támadójáték.

Zidane azzal nem számolhatott, hogy Ronaldo a spanyol Szuperkupa-döntő első meccsén a túlzott gólöröm és egy színészkedésnek ítélt borulás miatt piros lapot kap, ami után dühében meglöki a bírót, kiírva magát ezzel a bajnokság első négy fordulójából.

A vezér nélkül viszont a Real meglehetősen sebezhető volt, ez a Levante és a Valencia elleni döntetlennél is látszott,

majd hiába tért vissza Ronaldo, a Betis elleni hazai bajnokin, ő is csak vaktölténnyel lövöldözött, és az 1-0-s vereséggel nagyjából ki is írta magát a címvédő a bajnokságból.

Térjünk azonban vissza Benzema és a szurkolók viszonyára, szeptemberben ugyanis a Real vezetése újabb támadási felületet adott a drukkereknek, amikor 2021-ig meghosszabbította a csatár szerződését, kivásárlási árát pedig 1 milliárd euróban állapította meg. Ez sokadik olvasásra is felfoghatatlan összegnek tűnik, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezekkel az összegekkel magát védi a klub, hiszen Neymar Párizsba igazolása is megmutatta, vannak csapatok, akiknek semmi drága.

Benzemához hasonlóan Ronaldónak és Gareth Bale-nek is 1 milliárd euró a kivásárlási ára, míg például a Barcelona csak a novemberben megkötött új szerződésében növelte meg Lionel Messiét 700 millió euróra.

Azt megelőzően 250 millió euró volt, amit a Manchester City például megrázkódtatás nélkül képes lett volna kifizetni.

Benzemához ezek szerint nagyon is ragaszkodik a vezetőség, ráadásul Zidane is számít rá, úgyhogy nagyon úgy néz ki, a szurkolók is kénytelenek lesznek megbarátkozni a helyzettel. Hogy miért is lett közellenség a 30 éves francia csatárból?

10 emberrel játszott a Madrid is, Benzema játékát egyszerűen nem tudom felfogni épp ésszel, hogy mit keres még a csapatnál”.

„Benzema tudta vajon, melyik csapatban játszik? Hol a jobb szélen volt, hol a balon, mindenhol eladta a lasztit, meg két full ziccert kihagyott”.

„Sokan ekézik Benzemát, közben nem látják mennyire fontos elem. Remekül tartja meg a labdát, nem kell gólvágóként gondolni rá”.

Ezeket a kommenteket a Penamadridista.hu nevű magyar szurkolói oldal facebookos hozzászólásai közül válogattuk a PSG elleni BL-visszavágó után. Benzema kezdőként 76 percet töltött a pályán, nagyjából 85 százalékos pontossággal passzolt, volt egy szerelése, három lövése, egy kulcspassza, egyszer elvették tőle a labdát, kétszer pedig rossz átvétel miatt vesztette el a Whoscored statisztikái alapján. Az első félidőben volt egy nagy lehetősége, amikor egyedül törhetett kapura, de nem volt éppen ideális a szög, Alphonse Areola, a PSG kapusa pedig lábbal védeni tudott.

A Real-szurkolók legnagyobb baja az, hogy csatár létére Benzema hadilábon áll a gólokkal. Idén a bajnokságban 21 meccsen lépett pályára, és ezek négyen sikerült gólt szereznie, a Getafe, a Málaga, a Betis és az Alavés ellen. A Király-kupában egy meccsen egy gól a mérlege, de ennek sem örülhetett, mert a Leganés elleni negyeddöntő visszavágóját otthon rontotta el a Real, amivel ki is esett. És ott van még a BL, ahol 5 meccsen 2 gólt véshettünk be a neve mellé, mindkettőt a ciprusi APOEL elleni 6-0-s győzelem alkalmával.

27 meccsen tehát hétszer talált be a Real kilencese, ami meglehetősen vérszegény mutató, főleg annak fényében, mennyi lehetőséget kap.

„A meccsen történt dolgok hatással vannak az emberre, de igyekszem függetleníteni magam ezektől. Ettől még nagyon nehéz azt feldolgozni, amikor a saját csapatod szurkolói fütyülnek ki, hiszen normál esetben ők azért vannak ott, hogy felpörgessenek.

Én is lövök gólokat, de teljesen más úgy játszani, ha van a csapatodban egy olyan társ, aki szezononként 50 gólt jegyez. Korábban, ha egy csatár egy idényben 25 gólt lőtt, akkor már elégedettek voltak vele”

– magyarázta Benzema, akire ezek szerint komoly terhet tesz, hogy egy olyan, a gólokat megszállott módjára hajszoló klasszissal szerepel együtt, mint Cristiano Ronaldo.

Pedig sokak szerint éppen Ronaldo a kulcs Benzemához, aki belátta, akkor lehet a leghasznosabb a csapat számára, ha igyekszik a portugál keze alá dolgozni a pályán. Ettől még senki nem tiltja meg neki, hogy sokkal jobb arányban értékesítse a helyzeteit, de az tény, amíg Ronaldo szereti saját magát előtérbe helyezni a pályán, addig Benzema egyáltalán nem önző, ami ritka egy csatár esetében.

Úgy tűnik, Ronaldo őszi bajnoki gyengélkedése erősítette fel Benzema legnagyobb hiányosságát, mégpedig azt, hogy ő nem tud igazi vezér lenni, aki a hátán viszi a csapatot.

Mindketten 2009-ben kerültek a csapathoz, és Benzema azóta folyamatosan sikerrel vívta meg a harcot a riválisokkal, Javier Hernándezt, Emmanuel Adebayort vagy Moratát is kiszorította – leginkább azért, mert ő volt képes leginkább alkalmazkodni Ronaldóhoz a pályán, és mellette tudott leginkább hatékony lenni az ötszörös aranylabdás.

Ronaldo (balra) és Benzema: jól kiegészítik egymást (Fotó: Mehdi Taamallah / NurPhoto)

A Realnál évekig szinte nem volt jelentősége a középcsatár posztjának, mert Ronaldo számolatlanul lőtte a gólokat, de az ő árnyékában Benzema kétszer is húsz gól fölött termelt a bajnokságban. Ha pedig kevésbé ment neki a góllövés, akkor megélt a mezőnymunkából, abból, hogy megtartotta fent a labdákat, hogy helyet csinált a társaknak vagy az előkészítésben jeleskedett.

Az elmúlt hónapokban Mauro Icardi, Robert Lewandowski és Harry Kane neve is felmerült a Realnál, mint potenciális leigazolandó célpont,

ami azt mutatja, hogy Benzema eddigi megingathatatlan pozíciója veszélybe került.

A hatalmas egóját rendre megvillantó Ronaldo az Alavés elleni bajnokin már két gólnál járt, amikor tizenegyeshez jutott a Real, a labdát azonban nem ő rakta le a büntetőhöz, inkább odaadta az addig két gólt is előkészítő Benzemának, ami egyfelől dicséretre méltó gesztus volt a részéről, másfelől megpróbálta némileg gatyába rázni a francia megtépázott önbizalmát, és tett róla, hogy végre ne szidja, hanem megtapsolja őt a Real közönsége.

A kritikák ellenére azt azért ne felejtsük el, hogy Benzema a Real történetének hatodik legjobb góllövője, aki a BL örökranglistáján is az ötödik helyen áll, megelőzve például Zlatan Ibrahimovicot, Thierry Henryt vagy épp Lewandowskit.

A nyári átigazolási időszak sok mindenre válasz adhat. Ha a Real vezetősége úgy dönt, hogy hosszú idő után leigazol egy klasszis középcsatárt, az nemcsak Benzema sorsát pecsételheti meg, hanem azt is jelentheti, hogy a Ronaldo-éra is lassan a végéhez közeledik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik