Foci

BL: a Juventus beárazhatja a Premier League-et

A szokásos téli szünet után kedden este az egyenes kieséses szakasszal folytatódik a Bajnokok Ligája, ráadásul rögtön egy olyan párosítással, amelyre szerencsére még nem volt lehetőségünk ráunni az elmúlt években. A Juventus és a Tottenham partija nem csak azért lehet érdekes, mert új impulzust ad az elmúlt években a megcsontosodó erőviszonyok okán sok esetben kiszámíthatóan csordogáló BL-tavasznak, de arra a kérdésre is választ adhat,

mennyire erősödött meg az elmúlt másfél évben a Premier League.

A Maurício Pochettino által dirigált Tottenham az utóbbi néhány évben szisztematikus és aprólékos munkával zárkózott fel az angol elitklubok mögé-mellé. Az argentin edző első évében a Spurs még csak ötödik lett a tabellán, majd egy harmadik hely következett, tavaly pedig a csapat már a bajnok Chelsea első számú kihívója volt a ligában. És bár nyernie még semmit sem sikerült a Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen fémjelezte klubnak, abban nagyjából közmegegyezés van a szakírók között, hogy a Spurs focija – főleg taktikailag – az egyik legszínvonalasabbnak számít a szigeten.

A Juventus ehhez képest bőven másik polc. Massimiliano Allegri csapata zsinórban hetedik olasz bajnoki címére hajt, emellett pedig európai szinten is állandó tényező: az elmúlt három szezonban kétszer is eljutott a Bajnokok Ligája döntőjéig, és mind a két alkalommal csak egy spanyol gigász (előbb a Barcelona, majd tavaly tavasszal a Real Madrid) tudta megfosztani a végső győzelemtől. Nem kérdés, hogy a Juve idén is a legrangosabb európai klubtrófeára hajt, annál inkább, mert a serleg 1996 óta hiánycikk a torinói klubszékház vitrinjében.

Matuidi és Dyabala hiánya lehet a kulcs

A párharc egyik legérdekesebb kérdése az, vajon melyik csapat tudja ráerőszakolni saját stílusát az ellenfélre? A Juventus van kényelmesebb helyzetben: a hazai bajnokság meccsei kevés kivételtől eltekintve nem igazán jelentenek kihívást a csapatnak, Allegri pedig december eleje óta kedvére analizálhatja a Spurs gyenge pontjait.

Ehhez vegyük hozzá, hogy az olaszok embertelenül jó formában vannak. Utolsó tizenhat(!) meccsükön nem kaptak ki – a sorozatba két döntetlen csúszott be, a már sehova sem számító Barca elleni BL-meccsen, illetve az Inter elleni hazai rangadón -, mindezt ráadásul úgy, hogy eközben mindössze egyetlen gólt nyeltek be érkezési oldalon.

Dybala hiánya érzékeny veszteség, de csapatszintenúgy tűnik megoldható a pótlása. Kérdés, ez Anglia egyik élcsapata ellen elegendő lesz e? Fotó: Europress/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Allegri hetek, sőt, hónapok óta arról beszél a sajtónak, hogy a Juventus tavaszra időzíti a csúcsformát, és akkora fog összeállni a csapat, amikorra arra igazán szükség van – nyilván Európában is. Hogy az edző mennyire nem a levegőbe beszélt, azt jól mutatják a Juventus idei naptári évben eddig elért eredményei, íme:

  • vs. Torino 2-0
  • vs. Cagliari 1-0
  • vs. Genoa 1-0
  • vs. Chievo 2-0
  • vs. Atalanta 1-0
  • vs. Sassuolo 7-0
  • vs. Fiorentina 2-0

A Fabio Capello legszebb napjait idéző eredménysor jól mutatja: a Juve védekezésben kemény, mint a kád széle, elöl pedig legalább annyira hatékony, mint Cristiano Ronaldo kozmetikusa.

A lehengerlő védekezési mutatók kulcsa elsősorban az, hogy Allegri a novemberi bukdácsolás után újratervezte a csapat középpályás játékát. A tavaly tavaszra megkomponált 4-2-3-1-es rendszer már nem nyújtott elegendő védelmet a Leonardo Bonucci távozásával némiképp meggyengülő bekksornak, így az edző átállt 4-3-3-ra.

Ebben a felállásban kevésbé jöttek ki a mélységi irányító, a bosnyák Miralem Pjanic védekezési hiányosságai, ráadásul Blaise Matuidi személyében a Juve szert tett egy olyan középpályásra is, aki robbanékonyságával időnként képes volt felpörgetni a játék sebességét a középső harmadban.

A francia azonban sérült, így biztosan kihagyja a mai meccset, mint ahogyan nem lesz ott a pályán az a Paulo Dybala sem, aki bár felépült őszi sérüléséből, egyelőre nem elég fitt ahhoz, hogy játszani is tudjon. Az ő hiányában egyértelműen a kilencvenmilliós Gonzalo Higuaíntól várják a gólt az olaszok drukkerei, más kérdés, hogy a centernek kevés nagyobb réme van az egyenes kieséses szakasz meccseinél. Éppen ezért lesz kulcsfontosságú, hogy milyen támogatást kap hátulról: a kényszerbalszélső Mario Mandzukic és a brazil Douglas Costa (esetleg Federico Bernardeschi) feladata lesz levenni a terhet az argentin játékos válláról.

A tempó, az iram, a sebesség

Mivel Matuidi helyett várhatóan a jóval kevésbé dinamikus Marchisio kap helyet a Juventus középpályáján, az olaszok elsődleges érdeke az lesz, hogy lassítsák a játék tempóját. Innentől válik érdekessé, hogy mit lép Pochettino: vajon a biztonságot tartja majd a legfontosabbnak idegenben – ezt jelezné a belga Mousa Dembélé és a kenyai Victor Wanyama együttes játszatása -, vagy inkább saját csapata erényeit akarja majd kidomborítani? Az erre a kérdésre adott válasz egyben azt is megméri majd, mennyire hiszi el magáról a Spurs, hogy az európai kupaporondon is tényező tud lenni ezzel a játékoskerettel.

Az előjelek alapján az tűnik valószínűbbnek, hogy a Tottenham alkalmazkodni próbál majd a Juventus stílusához. A Spurs ebben a szezonban döntően ezt csinálta, pláne, ha idegenbe utazott: a Real Madrid és a Dortmund ellen is elsősorban lehengerlő kontrajátékuknak köszönhetően tudtak jó eredményt elérni, nem pedig azzal a dominanciára törekvéssel, ahogy a Premier League-ben játszanak. A váltásnak ráadásul erőnléti okai is lehetnek, lévén a Spurs hárommal több meccset játszott már ebben az évben, mint a Juventus – miközben Genoák, Chievók és Sassuolók helyett az Arsenal, a Liverpool és a Manchester United jött szembe az előző tizegynehány napban.

Ha valóban így lesz, és Pochettino tényleg óvatosra veszi a figurát Torinóban, akkor nagyjából a következő meccskép rajzolódhat ki a várható kezdők alapján:

Ebből már látszik, hogy a meccs két kulcskérdés köré szerveződhet:

  1. Vajon meg tudja-e nyerni a középpályás csatát a Spurs azzal, hogy emberelőnyt pakol a pálya közepére (a mágnestáblán narancssárgával jelöltük a kérdéses területet), vagy éppen ellenkezőleg, Pjanic szabad játékának köszönhetően a Juventus szabja majd meg a játék tempóját és irányát?
  2. Erőlteti-e majd a széleket a Spurs, rájátszva arra, hogy a Juventus védelmének leggyengébb pontja a Khedira-De Sciglio-Benatia háromszög a pálya jobboldalán? És elég lesz-e ehhez egy kicsit a vonalak irányába kitolt Eriksen, vagy Pochettino beáldozza az egyik középpályását annak érdekében, hogy pályára tehesse a szélvészgyors koreai támadót, Hjong-min Szont?

Kiderül.

Egy tuti, beszédtémából nem lesz hiány, akik pedig szeretik szakmai mélységeiben látni a játékot, azok még napokkal a meccs után is elemezgethetik a látottakat. Apropó látottak: a meccset az M4 Sport közvetíti, 20:00-tól stúdió és felvezetés, 20:45-től pedig maga a meccs.

A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának keddi párosításai:

Első mérkőzések
2018. február 13.

Juventus (olasz)–Tottenham Hotspur (angol)
FC Basel (svájci)–Manchester City (angol)

2018. február 14., szerdai program:
FC Porto (portugál)–Liverpool (angol)
Real Madrid (spanyol)–PSG (francia)

További nyolcaddöntők:

2018. február 20.
Chelsea (angol)–FC Barcelona (spanyol)
Bayern München (német)–Besiktas (török)
2018. február 21.
Sevilla (spanyol)–Manchester United (angol)
Sahtar Doneck (ukrán)–AS Roma (olasz)

Visszavágók
2018. március 6.
Liverpool (angol)–FC Porto (portugál)
PSG (francia)–Real Madrid (spanyol)
2018. március 7.
Tottenham Hotspur (angol)–Juventus (olasz)
Manchester City (angol)–FC Basel (svájci)
2018. március 13.
Manchester United (angol)–Sevilla (spanyol)
AS Roma (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán)
2018. március 14.
FC Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol)
Besiktas (török)–Bayern München (német)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik