Foci

Fél év alatt 13 egyéni díjat söpört be a legjobb afrikai focista

Mohamed Szalah-t választották meg Afrika legjobb labdarúgójának 2017-ben. A szélső az egyiptomi válogatott meghatározó tagjaként február elején döntős volt az Afrika-kupában, októberben pedig csapatával kijutott az oroszországi világbajnokságra.

Egyiptom legutóbb 1990-ben szerepelt vb-n.

A 25 éves Szalah az év első felében még az AS Roma játékosa volt, a nyáron a Liverpool klubrekordot jelentő 37 millió fontot (13 milliárd forintot) fizet érte az olaszoknak.

Új csapatában a szélső minden átmenet nélkül lett kulcsember:

21 bajnokin 17 gólt szerzett, 29 tétmeccsen pedig 23 alkalommal volt eredményes.

Amióta Szalah Liverpoolba igazolt háromszor lett a klub szurkolóinál a hónap játékosa, négyszer lett az övé a hónap liverpooli gólja, volt a BL-ben a forduló embere, a Premier League-ben a hónap játékosa, őt választotta a BBC az Év afrikai játékosának, és a legjobb arab futballista címet is ő nyerte.

A mostani a 13. elismerése, fél év alatt ez nem gyenge teljesítmény.

Szalah a szavazáson klubtársát, a 25 éves szenegáli Sadio Manét (Liverpool), valamint a 28 éves gaboni Pierre-Emerick Aubameyangot (Borussia Dortmund) előzte meg. Mané a korábbi választáson a harmadik volt, a 2015-ben győztes Aubameyang pedig az elmúlt négy évben mindannyiszor dobogóra került.

Az Év válogatottja Egyiptom lett, az Év edzője pedig a csapat argentin szövetségi kapitánya, Héctor Cúper. A díjat hagyományosan az afrikai válogatottak szövetségi kapitányainak vagy szakmai igazgatóinak a szavazatai alapján ítélik oda, ezúttal azonban első alkalommal a csapatkapitányok is voksolhattak.

Kiemelt fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik