Foci

Íme öt bizarr eset, amiről a játékvezetőnek döntenie kellett idén

Pokoli nehéz dolga van a játékvezetőknek, amikor focimeccset vezetnek. Bármilyen ítéletet is hozzanak, biztosan a nyakába ugrik az ellenfél csapata és számon kéri. Még a videóbíróval is nehéz sokszor megítéleni, volt-e kontakt, vagy sem? Dobta magát a csatár, vagy nem? Egy vonalban állt a támadó és a védő vagy sem? Ezek mellett és a döntéskényszer miatti nyomás okán időnként nagyon furcsa jelenetek alakulnak ki, ezeket gyűjtöttük össze 2017-ből.

Julian Koch kiállítása

A Ferencváros hívei fel voltak háborodva, amikor július 14-én az Európa Liga-selejtezők második körében kiállították a csapat német hátvédjét. Nagyszerűen játszott a Fradi, már 2-0-ra ment, amikor Paul Onuachu lerántásáért nemcsak tizenegyest ítélt a játékvezető, hanem azonnal kiállította Julian Kochot.

Sokszor előjön a téma, hogy egyszerre piros lapot adni és büntetőt ítélni dupla büntetés, ám 2016-ban szabálymódosítás történt. A változtatás értelmében akkor kell egy játékost kiállítani, ha a mozdulata nem a labdára irányul. Márpedig egy lerántásnál szó sincs a labdáról. Az más kérdés, hogy ezer és egy ehhez hasonló jelenet történik egy meccsen. A tizenegyest belőtte a dán FC Midtjylland csapata, a második félidőben pedig három gólt rúgva fordított.

Ezekiel Henty visszafújt, de mégis megadott gólja

Nem kell nemzetközi mérkőzésnek lennie, hogy furcsa jelenetet lássunk hazai futballpályán. Az OTP Bank Liga 15. fordulójában a Videoton támadott, Ezekiel Henty kapott kiváló indítást Danko Lazovictól, majd egy nem túl jól célzott lövéssel bevette a Mezőkövesd kapuját. Hogy mi ebben a furcsa? Csupán annyi, hogy Karakó Ferenc játékvezető már belesípolt az akcióba, mert úgy látta, a nigériai csatár lesről indult.

Ebben a helyzetben az nem számít, hogy nem volt igaza, ez a visszajátszásból kiderül. Menet közben azonban meggondolta magát a bíró és egyik pillanatról a másikra megadta a Videoton gólját. Egy már lefújt az akció esetében azonban nem járhat így el a játékvezető, nem is csoda, hogy ki voltak akadva a Mezőkövesd játékosai. A találkozót egyébként 4-0-ra hozták november negyedikén a székesfehérváriak.

Alan Dzagojev hátas gólja

Az év vélhetően legfurább gólját hozta össze a CSZKA Moszkva csapata a Manchester United elleni Európa Liga-meccsen. Annak ellenére, hogy az angolok támadtak többet, az orosz csapat szerzett vezetést, amikor Vitinho lövése megpattant a mezőnyjátékosok közül a gólvonalhoz legközelebb álló Alan Dzagojev hátán.

A gólpasszt adó Mario Fernandes a kiugratás pillanatában egyértelműen nem volt lesen, azonban a találat előtt ő és a Vörös ördögök játékosa, Daley Blind is a pályán kívülre került. A szabályzat szerint ilyenkor a játéktéren kívül elhelyezkedő két játékosra úgy kell tekinteni, mintha a kapu vonalában helyezkednének el.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy Blind helyezkedett leghátrébb a manchesteriek közül, vagyis senki sincs lesen, aki Sergio Romero kapusnál távolabb helyezkedik el a gólvonaltól. Faramuci helyzet, de ilyen is előfordul néha. A mérkőzést ezután is megnyerték az angolok 2-1-re.

Kezezés a Debrecen-Honvéd meccsen

Kassai Viktorral sokat foglalkozott a hazai sajtó télen, majd december másodikán levezényelte a Debrecen-Honvéd magyar bajnokit. Az 57. percben a hazai csapat támadott, amikor a labda Takács Tamás és Ivan Lovric közé pottyant. Mindketten kézzel értek labdába, ez tény. Azt viszont már képtelenség eldönteni, ki ért hozzá először szabálytalanul?

A kérdésben olvasóink sem jutottak döntésre és bizonyára Kassai sem, de kifelé ítélt szabadrúgást. A debreceniek nagyon tüntettek, valószínűleg az lett volna a legtisztább, ha egyszerűen továbbot int a játékvezető, de a meccset végeredményben nem befolyásolta. A Loki 1-0-ra behúzta meccsét a címvédő ellen.

Középkezdésből szabadrúgás

A spanyol élvonalban a Leganes kölcsönjátékosa, Nordin Amrabat követte el valószínűleg az év legostobább szabálytalanságát november 18-án. A Barcelona elleni bajnoki mérkőzés megkezdésekor ugyanis nem passzolt, hanem rávezette a labdát az ellenfél játékosaira. A hazaiak és a katalánok is értetlen arccal nézték mit művel a holland játékos.

Amrabat pár másodperc után észbe kapott és gyorsan lepasszolta a labdát, de természetesen ez már késő volt. A szabályok értelmében ez egy szabálytalanul elvégzett középkezdés, így a Barca jöhetett szabadrúgással. A játékvezető meg is ítélte ezt a vendégeknek – ráadásul kibírta röhögés nélkül.

Fotó: AFP / Oli Scarff

Ajánlott videó

Olvasói sztorik