Foci

La Liga 2017: a Real kétszer bukta otthon a klasszikust, kongott az ürességtől a Nou Camp

A spanyol labdarúgó-bajnokság nem véletlenül kap kiemelt figyelmet: napjainak két legmeghatározóbb játékosa, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is ott játszik. Épp ezért az év legérdekesebb meccseinek többsége is a Real Madridhoz és a Barcelonához köthető.

2017. április 23., 33. forduló: Real Madrid – Barcelona 2-3

Egy klasszikusnak mindig az év legérdekesebb mérkőzései között van a helye, főleg, ha egy fordulatos, ötgólos találkozóról van szó. Márpedig ez az volt.

Jól kezdett a Real, Cristiano Ronaldóé volt az első veszélyesebb lövés, Casemiro pedig a vezetést is megszerezte a 28. percben, amikor egy kapufáról kipattant labdát lőtt a kapuba. Még ki sem ünnepelték magukat a hazaiak, Lionel Messi, akit egy könyökös miatt nem sokkal korábban ápolni kellett, egyenlített.

A második félidőben is a Madrid kezdett jobban, viszont a Barcelona került előnybe, Ivan Rakitic a tizenhatoson kívülről szerzett remek gólt. A Messibe páros lábbal beleszálló Sergio Ramos kiállítása után James Rodríguez egalizált a rendes játékidő végén, de

a 92. percben a Barca argentinja az 500. barcelonai góljával eldöntötte a meccset.

A Barca ekkor még átvette a vezetést a bajnokságban, de a Real Madrid lett végül a bajnok.

Augusztus 27., 2. forduló: Real Madrid – Valencia 2-2

A Valencia remek formában kezdte a szezont, lehozta döntetlennel a Real, az Atlético, majd a Barcelona elleni rangadóját, miközben szépen gyűjtögette a győzelmeket. Egyelőre a szezon egyik kellemes meglepetése a csapat teljesítménye.

Az első komoly meccsük a címvédő Real otthonában volt a második fordulóban, amelyen Marco Asensio szerezte meg a vezetést a 10. percben. Madridi kiütésnek indult, meglepetéssel folytatódott a találkozó, merthogy nem sokkal később a vendégek egyenlítettek.

A 77. percben tűnt úgy, hogy a Valencia tényleg megnyerheti a mérkőzést, miután Geoffrey Kondogbia találatával már 1-2 volt az állás. Asensio szabadrúgásból egyenlített, majd Karim Benzema hagyott ki két ajtó-ablak ziccert, maradt a 2-2.

Október 1., 7. forduló: Barcelona – Las Palmas 3-0

Ez a találkozó nem azért került be a szórásba, mert annyira szórakoztató lett volna, sokkal inkább a körülmények miatt. Aznap volt a katalán függetlenségi népszavazás, ami ellen a spanyol rendőrök több esetben brutálisan léptek fel. A további botránytól tartva a Barca azt kérte, halasszák el a mérkőzést, de mivel hatpontos levonással fenyegetőzött a szövetség, megrendezték a találkozót.

De zárt kapuk mögött, a Nou Camp kongott az ürességtől.

Elég furcsa volt így látni a katalán szentélyt, amelynek üres lelátói előtt is magabiztosan nyert 3-0-ra a Barcelona, Messi duplázott. Csakhogy nem mindenki értett egyet a vezetőség döntésével, úgyhogy többen is távoztak a klubtól és megrendült a bizalom az elnök Josep María Bartomeuban.

Október 15., 8. forduló: Real Betis – Valencia 3-6

Korábban említettük már a jól rajtoló Valenciát és a kötelező győzelmeket. Na, a Betis elleni is annak indult, annak ellenére is, hogy idegenben játszott az együttes. A vendégek 4-0-ra is vezettek, nagyon úgy tűnt, hogy a vártnál is simább lesz a győzelem. Csakhogy a Betis majdnem végrehajtotta a csodát:

a 79. és 84. perc között három gólt lőttek a hazaiak.

A bravúros pontszerzés elmaradt, Simone Zaza és Andreas Pereira a hajrában lezárták a mérkőzést.

December 23., 17. forduló: Real Madrid – Barcelona 0-3

A lehető legszebben búcsúztatta az évet a spanyol labdarúgó-bajnokság, az idei utolsó játéknapon ugyanis el Clásicót rendeztek. Ezúttal is a madridiak voltak jobbak az első félidőben, a Barcelona kis túlzással semmit nem mutatott. Viszont hiába a hazai helyzetek, a gól nem jött össze.

A második félidő elején egy gyors kontrából a Barcelona szerzett vezetést Luis Suárez révén, ettől a Real annyira összezavarodott, hogy nem sokkal később Dani Carvajal kézzel mentett a saját tizenhatosán belül – tizenegyes és kiállítás. A büntetőt Messi értékesítette.

Megvoltak a lehetőségei a Realnak a szépítésre, de ezen a napon nem ment a góllövés, hiába állt be a mérkőzés végére Gareth Bale és Asensio is. Sőt, a végén Aleix Vidal állította be a 0-3-as végeredményt, Messi stoplis nélkül adta a gólpasszt.

Nyitókép: Europress/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ajánlott videó

Olvasói sztorik