Foci

Dárdai Pál minden tudását a magyar focinak adta, mégsem használják

Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője adott interjút az Indexnek annak apropóján, hogy a jelenlegi Bundesliga-mezőnyben ő irányítja a legrégebb óta csapatát, 2015. februárjában nevezték ki, lassan pedig már a 100. német bajnokijára készülhet.

Ami a Herthát illeti, Dárdait nem zavarja, hogy felgyorsult a világ, felőle fotózkodhatnak, Twitterezhetnek a játékosai, nem látja értelmét, ha ezeket tiltják. A fegyelmet viszont megköveteli és szerint ez így van rendjén. A csapat Európa Liga-szereplését csalódásként élte meg, szeretett volna továbbjutni a csoportból (utolsó lett a Hertha), hogy egy nagynevű ellenfelet láthassanak vendégül a berlini Olimpiai Stadionban, ezzel is megtisztelve a szurkolókat. Ez nem jött össze.

Magyar játékos lőtt győztes gólt az Európa Ligában, Dárdai fia kezdett
Kialakult a legjobb 32 mezőnye a labdarúgó Európa Ligában.

A Német Kupa-búcsú még a másik fájó pont neki a szezonban, régi nagy álma ugyanis, hogy kupadöntőbe vezesse a csapatot. Játékosként nem sikerült neki, most edzőként tesz meg mindent ezért. A Köln ellen buktak el most, ami után pár szurkoló bevárta a csapatot, de Dárdai szerint csak elbeszélgettek, a magyar sajtó fújta fel a történetet.

Vannak rosszakaróim, együtt kell élnem velük. Azt is írták, krízis van a csapatnál. De azt nem tudják, hogy krízis csak belülről jöhet, itt pedig jó a hangulat, megvan az egység.

Azt is mondta, hogy érezhető a csapaton a kettős terhelés, meg lehet nézni, hogy több német csapat is szenvedős meccseket játszik, amelyik a nemzetközi porondon is érdekelt. Ugyanezt ők ki tudták használni az előző szezonban, most Dárdai Pál abban bízik, hogy fokozatosan jön majd fel a Hertha bajnokságban és május környékére meg tud ragadni a nyolcadik hely környékén.

Amikor a fiáról, ifjabb Dárdai Pálról kérdezték, azt mondta, három fronton is helyt kell állnia, játszik az U19-ben, az U23-ban, csütörtökön pedig kezdő volt az Európa Ligában. A Bundesligára szerinte még nem érett, mint ahogyan magyar válogatottságról sincs értelme még beszélni egy-két EL-mérkőzés miatt.

Az ő érdeke, hogy még izmosodjon, gyorsuljon. Keményen dolgozik, tudja, hogy soha nem lesz előnye abból, hogy a fiam. Velem is így történt. Minden centiért megküzdöttem, hogy előre jussak, Palkónak is ez a sorsa.

Több csapat is megkereste már Dárdait, olyan ajánlatokat kapott, amiktől majdnem hanyatt esett, amikor meglátta. Főleg Németországból keresték, illetve egy olasz együttes, de csapatneveket nem akart mondani.

2014 augusztusában Dárdai Kovács Ferenccel, Garami Józseffel, Lőw Zsolttal és Szabics Imrével elkészítettek egy programot. Akkor arról beszélt, hogy ha végrehajtják itthon a tervet, akkor 10 év múlva lesz magyar futball. Azóta lesöpörték az asztalról a programot.

Az összes tudásomat és berlini tapasztalatomat odaadtam, a lelkiismeretem tiszta. Időközben újraszántottak és veteményeztek otthon. Innen nem akarok okoskodni, beleszólni, annyian értenek otthon a futballhoz, biztosan tudják, mi, miért történt, jobban rálátnak. Jöhetnének tanulmányozni az itteni viszonyokat és módszereket is, de nincs tolongás

– mondta és arról beszélt, hogy Bernd Storckot épp azért ajánlotta, mert ő olyan szakember, aki nem csak az edzésen, hanem reggel nyolctól este nyolcig edző. Csakhogy ő egy az egyben akarta átültetni a német iskolát, amit nem lehet.

Szerinte Storck az elején jól dolgozott, aztán „félrecsúszott a sztori”, de nem akar távolról ítélkezni, vannak olyan futballvezetők, akik közelebbről látták, mi történt. A Feröer elleni „Auf wiedersehen”-ezés után nem volt más választása Storcknak, mint hogy lemond.

Az akadémiai rendszerről korábban azt mondta, ebben a formájában kidobott pénz, az iskolai futballra kellene költeni. Ezt a véleményét most is tartja:

Hiába jó a tető, ha gyenge az alap. Az a legfontosabb, hogy jól szeressék a focit. A Zsolnaynál, ha nem sikerül egy porcelán festése, megy a pincébe. Hollóházán félrecsúszik valami, a legkisebb apróság is, megy a pincébe. Eladhatatlan, vagy nagyon olcsó. A B-kategóriás termék nem vonzó, miközben A-kategóriás stadionjaink épülnek. A legjobb áru nem akar kijönni.

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ajánlott videó

Olvasói sztorik