Foci

Sokkal nagyobb csoda volt a PSG legyőzése, mint azt gondoltuk

A hétvégi bajnoki mérkőzések közül volt egy, amelyre nem csak Európában, hanem világszerte felkapták a fejüket a futballszurkolók:

az újonc Strasbourg focicsapata volt az első csapat a szezonban, amely legyőzte a Paris Saint-Germaint, hiába volt pályán Neymar, Kylian Mbappe és Edinson Cavani is, hogy csak a legnagyobb sztárokat említsük.

Már az eleve nagy szó, hogy sikerült bárkinek is legyőznie a párizsiakat, hát még egy kiesőjelölttől óriási dolog ez. De a Strasbourgtól ez talán bárkinél nagyobb bravúr, már csodakategória.

Nem ehhez vagyunk szokva: kikapott a PSG
Ebben a szezonban ez volt az első alkalom.

A Strasbourg egy patinás francia csapat, 1906-ban alapították, voltak bajnokok (1979), kupagyőztesek (háromszor is), Ligakupa-győztesek (szintén háromszor), 1995-ben pedig az Intertotó Kupát is megnyerték. A kétezres évek már inkább az ingázásról szóltak az élvonal és a másodosztály között, 2010-ben egészen a harmadosztályig süllyedtek.

Lemaradtak a feljutásról, majd financiális okok miatt visszasorolták őket az ötödosztályba 2011-ben.

A klub korábbi játékosa, a hétszeres francia válogatott Marc Keller volt az egyik megmentő, ő 2012 óta a klub elnöke. Ő kérte helyi vállalkozások segítségét, hogy ne szűnjön meg a fociklub.Előbb a negyed-, majd a harmadosztályba jutottak fel, ahol előbb a kiesés elől menekültek, aztán lemaradtak a dobogóról és a szintlépésről, a negyedikek lettek 2015-ben.

Ekkor Jacky Duguépéroux volt a vezetőedző (harmadszor nevezték ki a csapata élére), a Strasbourg pedig hatalmas csatában nyerte meg a National-ligát a következő szezonban, így többévnyi távollét után újra visszatért a profi labdarúgás a La Meinau-be. A vezetőedzőt viszont lecserélték, Thierry Laurey jött helyette 2016 nyarán, a korábbi egyszeres francia válogatott védővel tovább fejlődött a Strasbourg. Nagy hajrával, tíz meccsen aratott hét győzelemmel és három döntetlennel pkapaszkodtak a tabella élére, azaz 2017-ben ismét feljebb léptek, de már a Ligue 1-be.

Egy Lyon elleni 4-0-s zakóval tértek vissza és az idény elején nagyon nem akart összeállni a csapat, az első hét fordulóban ötször is kikaptak. A legutóbbi kilenc bajnokijából viszont mindössze csak egyet veszített el a Strasbourg, győzelme pedig három is volt, legutóbb ugye a Paris Saint-Germain ellen. A dolog szépsége, hogy pályára lépett két olyan játékos, akik már a harmadosztályban is a klubnál fociztak:

Dimitri Liénard és Stéphane Bahoken is kezdett, előbbi az első gólnál jegyezte a gólpasszt, míg Bahokené a győztes találat.

Az összefoglaló:

Még ilyen jó formában is csak épphogy a kiesőzóna előtt vannak, az osztályozós helyen álló Toulouse-t két ponttal előzik 16 forduló után. Jelezték viszont, hogy a Strasbourggal újra számolni kell.

Eredmények – Ligue 1, 16. forduló

Dijon – Bordeaux 3-2

Strasbourg – PSG 2-1

Lille – Toulouse 1-0

Monaco – Angers 1-0

Nice – Metz 3-1

Rennes – Amiens 2-0

Troyes – Guingamp 0-1

Saint-Étienne – Nantes 1-1

Caen – Olympique Lyon

Montpellier – Olympique Marseille 1-1


A tabella:

Nyitókép: Europress/AFP/Patrick Hertzog

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik