Foci

Roberto Carlos lerombolta saját góljának a mítoszát

Ha meghalljuk Roberto Carlos nevét, akkor a legtöbbünknek a hatalmas szabadrúgásai jutnak eszünkbe, azok közül is elsőként az, amelyiket kereken húsz évvel ezelőtt rúgott a franciáknak a Tournoi de France nevű tornán, ami amolyan főpróba volt az egy évvel később esedékes franciaországi vébé előtt.

A brazil balhátvéd akkor jó 35 méterről vette be Fabian Barthez kapuját, és a gólját fizikusok vizsgálták, a labda ugyanis irreális röppályát leírva kötött ki a hálóban. “Hogy őszinte legyek, a mai napig nem tudom, hogyan csináltam” – viccelődött egy idei interjúban Roberto Carlos, és ez talán nem is áll távol az igazságtól, mert francia tudósok azt hozták ki, hogy figyelembe véve a távolságot és a labda 137 km/h-s sebességét, nem valószínű, hogy valaki még egyszer így ellője a labdát.

A francia L’Équipe most pazar összeállítást készített olyan szabadrúgás-specialistákkal, mint Andrea Pirlo, Sinisa Mihajlovic, Juninho Pernambucano vagy Michel Platini. Ebbe a válogatott brigádba természetesen bekerült Roberto Carlos is, aki nemes egyszerűséggel csodának nevezte, hogy a franciák elleni szabadrúgásából gól lett. Majd tett egy némileg illúzióromboló kijelentést is.

Nagyon mellément volna a labda, de akkor a szél akkorát tolt rajta, hogy ismét elindult a kapu felé”.

Szóval ennyi lenne a titok? Csak tudnánk, hogy akkor miért foglalkoztak vele annyit a tudósok…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik