Foci

Cristiano Ronaldo 15 éve kergeti őrületbe a kapusokat

2002. október 15-én a Sporting a Moreirensét fogadta a portugál bajnokságban. A hazaiak 3-0-ra győztek, ebben nincs nagy hírérték, hiszen a lisszaboniak címvédőként játszottak a másodosztályból feljutó újonccal. A meccs hőse egy vékonydongájú, 17 éves srác volt, akit Bölöni László, a Sporting edzője szúrt ki, és vitt fel a felnőttcsapathoz.

Cristiano Ronaldo, mert róla van szó, pedig emlékezetessé tette a debütálását a portugál élvonalban, előbb a kezdőkörtől indulva szerzett egy látványos gólt, hogy aztán a mezét lekapva ünnepeljen, majd a hosszabbításban egy szöglet után fejjel is eredményes volt.

Akkor még talán ő maga sem gondolta, hogy most, 15 évvel később 612 gólnál jár, hogy nyer Bajnokok Ligáját (négyet!), angol és spanyol bajnokságot, FA- és Király-kupát, klubvilágbajnokságot, Európa-bajnokságot és négy Aranylabdát, és a felsorolás messze nem volt teljes.

15 évvel ezelőtt Roberto Tigrao, a Moreirense kapusa még szomorúan ballaghatott az öltözőbe, hogy egy ifjonc kétszer is túljárt az eszén, manapság viszont már büszkén mesélheti a haveroknak, hogy ellene lőtte az első két gólját ez a félelmetes gólgyáros.

Ronaldo pályafutása kezdete óta megosztja a futballrajongókat, de az vitathatatlan, hogy a szemünk előtt nőtte ki magát minden idők egyik legnagyobb játékosává, aki Portugália gólrekordere, de a Real Madridban és a BL-ben sem ért el senki nála több gólt.

Már Pelét is megelőzte a válogatott gólok tekintetében
(Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A 32 éves klasszis szombat este az andorrai védők ellen gyarapíthatja a góljai számát, de az igazán fontos meccs majd kedden, Svájc ellen vár rá, akkor dől el, hogy sikerül-e megúszniuk a pótselejtezőt.

A vébékkel eddig nem volt szerencséje, egy negyedik hely a legjobb eredménye még 2006-ból, de őt ismerve, ha kijutnak a portugálok, akkor jövő nyáron ismét a sereg élére áll majd, hogy begyűjtse az egyetlen hiányzó trófeát (persze, tudjuk, Európa Ligát sem nyert még, de a vébé az vébé).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik